Gyártók Az okos közlekedés géniuszait gyűjtötte maga köré a Nissan

Az okos közlekedés géniuszait gyűjtötte maga köré a Nissan

autopro.hu/P.M. | 2016.05.04 06:38

Az okos közlekedés géniuszait gyűjtötte maga köré a Nissan

A gyártó bejelentette egy szakértői tanácsadó bizottság létrehozását, melynek feladata, hogy az úgynevezett intelligens mobilitásról szóló párbeszédet az európai autóipar körein kívülre is kiterjessze. A bizottság alakuló ülésén olyan kérdésekre próbáltak válaszokat találni, mint az, milyen lesz a jövő közlekedése, és az okosabb, tisztább életmód.

Hirdetés

A bizottság felállítását a Nissan elektromos járművekért felelős európai igazgatója, Gareth Dunsmore vezette, míg a bizottság független elnöke Stephen Pritchard, az elismert tudományos-technológiai szakíró lett. A tizenkét tagú egyesület, amelyben olyan szervezetek és cégek képviselői vannak jelen mint az Európai Klíma Alapítvány (ECF), a Frost & Sullivan tanácsadó cég vagy az Ecotricity energiavállalat, évente kétszer ül majd össze az aktuális partnerségi megállapodás és cselekvési terv keretein belül.

– A Nissan nem elégszik meg azzal, hogy a háttérből figyelje, ahogy a városok egyre komplexebbé, zsúfoltabbá és telítettebbé válnak. Az autóeladás ma már nem csupán egy egyszeri tranzakció. A városok, illetve a városokban lakók életét az autók alapvető mértékben befolyásolják. A új technológiák és a hajtásrendszerekben megjelenő innovációk olyan közlekedési fejlesztésekhez vezethetnek, melyek okosabbá, összekapcsoltabbá teszik az emberek életét. Ezért is jelent számunkra nagy örömet a Nissan intelligens mobilitással foglalkozó tanácsadó bizottság (IMAB) létrehozása. Egyúttal reméljük, hogy a most megkezdett munka során további partnerekre találunk majd az iparágon belül – fogalmazott Gareth Dunsmore.

Gareth Dunsmore és Stephen Pritchard

Az április 27-én tartott alakuló ülésen elsősorban az okos közlekedéssel és városokkal kapcsolatos problémák kerültek napirendre. A tanácsadó bizottságot ugyan az autógyártó hívta össze, ám az a későbbiekben is független szakértői bizottságként működik majd. A szervezet célja, hogy teret nyújtson egy-egy iparág vezető képviselőinek arra, hogy megosszák a jövő közlekedési megoldásaival kapcsolatos olyan elképzeléseiket, amelyek mindannyiunk életére kihatással lehetnek. Ez ma még az elektromos autókat jelentheti, de a bizottság más fejlesztési irányokat is vizsgál majd a jövőben.

– Mobilitási igényeink minden eddiginél nagyobbak lettek, ami hatalmas terhet jelent a jövő városai és úthálózata számára. A Nissan ezt már öt évvel ezelőtt felismerte, amikor megjelent a piacon a 100%-ban elektromos Leaffel. A zéró emissziós autózás nem vágyálom. Ma már nagyon is valóságos megoldást jelent egy nagyon is valóságos problémára. Reméljük, hogy a most felállított tanácsadó bizottság irányt mutat majd számunkra ebben a hatalmas átalakulási folyamatban.

– Hatalmas változások figyelhetők meg a személyi közlekedésben a digitális technológiák terjedése, a fokozódó urbanizáció és az úgynevezett Y generáció fogyasztói magatartásának eredményeképpen – tette hozzá Sarwant Singh megatrendszakértő, a Frost & Sullivan szenior partnere.

Pete Harrison, az Európai Klíma Alapítvány (ECF) programigazgatója úgy fogalamzott, a Párizsban nemrégiben aláírt klímamegállapodás azt mutatja, hogy az akarat megvan a klímaváltozás jelentette fenyegetések kezelésére, a jövőben ugyanakkor nem lesz elég a haladás jelenlegi üteme. Az elektromos alapú, hálózatba kapcsolódó új közlekedési koncepciók magukban hordozzák annak lehetőségét, hogy ismét magára találjon az iparág az alacsony karbonkibocsátású közlekedés paradigmája felé való elmozdulással. Ez olyan előnyökkel is járna, mint a levegőminőség javulása, a zajszennyezés csökkenése, illetve az energiabiztonság és a gazdasági ellenállóképesség erősödése.

Jorn Madslien, a Green.TV videócsatorna vezető munkatársa hozzátettte, a mai autók a technika csodái, az autóipar pedig az egyik leginkább csúcstechnológiára épülő iparág, így a politikusoknak és a közvéleménynek is érdemes figyelembe venni, hogy az ágazat képes lehet működő megoldásokat kínálni a legégetőbb globális problémák némelyikére. Az iparág képviselői egyértelműen kinyilvánították, hogy hajlandók kivenni részüket az erőfeszítésekből és együttműködni más ágazatokkal, valamint kormányzatokkal és civil szervezetekkel a valódi változás érdekében.

A tanácsadó bizottság következő ülésére 2016. októberben kerül majd sor.

Kiemelt Partnereink