Gyártók Az Apple-től csábított el mérnököt a Ford

Az Apple-től csábított el mérnököt a Ford

autopro.hu | 2015.01.27 16:32

Az Apple-től csábított el mérnököt a Ford

A Ford Palo Altoban nyitotta meg innovációs és kutatási központját. A márka közösen végez kutatásokat a Stanford Egyetemmel: az iskola mérnökei megkezdik a Fusion Hybrid automatizált kísérleti jármű tesztelésének következő fázisát. Dragos Maciuca az Apple-től igazol át a Fordhoz, hogy a központ műszaki vezetőjeként dolgozzon, de a vállalat további munkatársak toborzását is tervezi, hogy felállíthassa a Szilícium-völgy egyik legnagyobb autóipari kutató gárdáját.

Hirdetés

– Arra törekszünk, hogy ezek az új technológiák ne csupán a luxusautók vásárlóinak privilégiumai legyenek, hanem mindenki számára elérhetővé tegyük őket – mondta el Mark Fields elnök-vezérigazgató.

A Palo Alto Innovációs és Kutatási Központ a vállalat kutatási és innovációs létesítményeinek globális hálózatába tagozódva működik majd, szoros együttműködésben a dearborni intézményekkel, amelyeknek szakterülete elsősorban a fejlett elektronika, az ember-gép interfész, az anyagkutatás, a big data adatfeldolgozás és adatelemzés, ugyanakkor a németországi Aachenben működő központtal is közös projektekben vesz majd részt az új generációs hajtásláncok, a vezetősegítő technológiák és az aktív biztonsági rendszerek kutatása területén.

Az új létesítmény révén az év végére az autógyártó a Szilícium-völgy egyik legnagyobb autóipari központját működteti majd, ahol összesen 125 kutató, mérnök és tudós dolgozik, s a Stanford Research Parkban található intézet a közeljövőben tovább bővül. A Ford 2012-ben nyitotta meg első irodáját a Szilícium-völgyben. Az új kutatási központot Dragos Maciuca vezeti; az Apple-től átigazolt mérnök nagy tapasztalattal rendelkezik a szórakoztató elektronika, a félvezetők gyártása, a repülőgépipar és az autóipar területén. Műszaki innovációs vezetőként Maciuca járatos a Szilícium-völgy startup-vállalkozásainak világában, a termékek fejlesztésében és piaci bevezetésében, nem beszélve az egyetemekkel való közös projektek levezényléséről és a kutatócsapatok összehangolt irányításáról. Maciuca a kaliforniai Berkley Egyetemen szerzett gépészmérnöki doktori fokozatot, egyetemi diplomáját pedig a Haas School of Business állította ki.

A vállalat nemrégiben a CES szakkiállításon ismertette a Ford intelligens mobilitás tervét, amely innovatív eszközökkel segít abban, hogy a vállalat új szintre lépjen a konnektivitás, a mobilitás, az önállóan közlekedő autók, a vásárlóknak nyújtott élmény és a ‘big data’ adatfeldolgozás területein. A Palo Alto kutatási központ csapata kiemelten fontos szerepet játszik az ezeket célzó kutatásokban és fejlesztésekben.

Legfontosabb projektjeik közé sorolhatóak az önállóan működő járművek, a mobilitás, a konnektivitás valamint a big data adatfeldolgozás és adatelemzés.

Kiemelt Partnereink