Gyártók Akár kétmilliót is fizet a VW minden vevőjének

Akár kétmilliót is fizet a VW minden vevőjének

autopro.hu/B.B. | 2016.06.24 10:55

Akár kétmilliót is fizet a VW minden vevőjének

Összecsaptak az első komoly hullámok a németek felett: lezárul az amerikai egyezkedés, dollármilliárdoktól búcsúzhat a gyártó. Ha ez nem lenne elég, Dél-Korea elfogatóparancsot adott ki a cégvezetőre.

Hirdetés

482 ezer amerikai vásárló dörzsölheti tenyerét, mivel rengeteg találgatás után itt a konkrét adat: a Volkswagen egy és hétezer dollár közti összeget fizet minden amerikai ügyfelének, aki 2008 és 2015 között kétliteres TDI motorral szerelt Audit vagy Volkswagent vásárolt, írja az Automotive News.

Az átlagos összeg ötezer dollár körül lehet, a tulajdonosok mindenképpen kapnak valamekkora kártérítést, a kifizetések függetlenek attól, hogy később a szoftveres javítást vagy a visszavásárlást választják. Az összesen tízmilliárd dollárosra becsült bírságból tengerentúli környezetvédelmi alapok is kapnak majd.

Eközben egy másik ország vezetősége is tovább borzolja a kedélyeket, Dél-Korea ugyanis légszennyezettség vádjára hivatkozva elfogatóparancsot adott ki a VW első emberére, számol be az Automobilwoche. Az ügyész szerint ráadásul ez még csak a kezdet: adathamisítás miatt is felelhet a cégvezetés. Ugyanakkor az nem világos, hogy pontosan kire vonatkozik az elfogatóparancs. Ha a konszern jelenlegi első emberére céloznak a dél-koreaiak, akkor Matthias Müllert, de lehet, hogy a korábbi igazgatót, Martin Winterkornt vonnák kérdőre.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink