Gyártók A szakszervezetek mondatták le a VW elnökét

A szakszervezetek mondatták le a VW elnökét

Biró Csongor | 2015.04.27 10:00

A szakszervezetek mondatták le a VW elnökét

Kiderült, hogy Ferdinand Piech nem önszántából mondott le a Volkswagen trónjáról. A felügyelőbizottság munkavállalókat tömörítő csoportja és az alsó-szászországi tartományi kormányzat képviselői intéztek neki ultimátumot.

Hirdetés

Kirúgják, vagy lemond. Állítólag ezt a két döntést mérlegelhette Ferdinand Piech szombaton, miután találkozott a Volkswagen felügyelőbizottságának tagjaival a brunswicki reptéren. Valóságos bulvársztori kerekedett ki a világ egyik legnagyobb vállalatának hatalmi harcából, amely végül vezéráldozatot követelt. Piech, miután nyíltan szembekerült a vállalatot vezető Martin Winterkornnal, megpróbálta maga mellé állítani az igazgatósági tagokat. Amikor ez nem sikerült, akkor titokban a részvényesek támogatását kérte Winterkorn eltávolításához. Ez azonban már sok volt a munkavállalók képviselőinek, valamint a Volkswagenben jelentős tulajdonnal bíró Alsó-Szászország képviselőinek. Egy héten belül másodszor is összehívták a felügyelőbizottságot és félórányi útra a wolfsburgi főhadiszállástól ultimátumot adtak a VW rettegett osztrák urának.

Távozik a 78 éves vállalatvezető, de részben övé a Volkswagen

A lemondást azóta sem Piech, sem a felügyelőbizottsági tagok nem kommentálták, a tényt az igazgatóság jelentette be hivatalosan még szombaton. Martin Winterkorn sem szólalt még meg az ügyben, a vezérigazgató szerdán a Műegyetemen tart előadást az autózás jövőjéről.

A Volkswagennél most a legfontosabb, hogy elsimítsák a történteket és megfelelő utódot találjanak Piech helyére. Korábban Winterkornnak szánták ezt a pozícíót - pont ezt vétózta meg Piech -, ám, ha most beülne ebbe a székbe, akkor az csak olaj lenne a tűzre. Piech 13,2 százalékos birtokosa a Porsche SE-nek, amely felerészben tulajdonosa a Volkswagennek, részvényeinek értéke 4,6 milliárd euró. Winterkornak sem jó a mostani helyzet, mert a szakszervezetek mentették meg a posztját, így korábban soha nem látott függésbe került a munkavállalói szervezetektől. Berthold Huber, aki ideiglenesen átvette Piech szerepét, korábban a legbefolyásosabb német szakszervezet, az IG Metall vezetője volt.

Valószínű, hogy Piech kritikáját megfogadják a Volkswagen igazgatóságában és felgyorsítják egy fejlődő világnak szánt olcsó autó fejlesztését és az amerikai jelenlétet is megerősítik. A válságkezelés már beindult, a kínai Great Wall lehet a partner az új népautó gyártásában.

Kiemelt Partnereink