Gyártók A jövő autótolvajai a hackerek lesznek?

A jövő autótolvajai a hackerek lesznek?

autopro.hu | 2016.03.07 12:31

A jövő autótolvajai a hackerek lesznek?

A Seat, a Samsung és az SAP együttműködésének alapvető célja a felhasználók állandó biztonsága és folyamatos internet-kapcsolata az utakon.

Hirdetés

Közösen mutatták be a járműbeli internet több jövőbeni koncepcióját az idei, 11. Mobile World Congress (MWC) alkalmával. Ezek között szerepelt például

• egy olyan alkalmazás, amellyel előre lefoglalható a parkolóhely, a díjfizetés pedig az autóban ülve is megoldható. Az alkalmazás feladata, hogy felhasználói ujjlenyomat-felismerés mellett bárhonnan foglalhassanak előre parkolóhelyet, majd elvezesse őket a helyszínre, ahol érkezésükkor automatikusan lehetővé teszi a behajtást. Amikor a vezető kihajtani készül a parkolóházból, a díjfizetést is ezen alkalmazás használatával, a volán mögött ülve oldhatja meg.

• a Digital Key Sharing – autóhasználatra jogosítás csupán néhány érintéssel bárhol, bárkinek. A Seat Samsung Digital Key megoldása, amely a gépkocsi ajtózárjainak ki- és bereteszelésére, légkondicionáló berendezése ki- és bekapcsolására, illetve az ablakai le- és felhúzására szolgált, mégpedig okostelefonnal vagy okosruházattal végzett távirányítással. Ez a technológia olyan funkcióval bővült, ahol a jövőben a kulcs átadása nélkül, akár a távolból felhatalmazhatunk egy másik személyt, hogy vezesse az autót. Segítségével teljes biztonságban, s mindössze néhány képernyőérintéssel engedélyezhető az autó használata úgy, hogy a jármű digitális kulcsának virtuális másolatát átküldjük a másik fél okostelefonjára vagy egyéb mobileszközére. A digitális kulcs másolatán igény szerint állítható be időkorlát, amelynek lejártakor megszűnik az autó használatára szóló jogosultság. A projekt a virtuális kulcsok menedzsmentjére is kiterjed, s fejlettebb fázisában az autó egyes funkcióinak – például a gazdaságosság szolgálatában akár a maximális sebesség és üzemmód – konfigurálására, illetve korlátozására is alkalmassá válhat.

A Seat az új My Seat App koncepcióját is bemutatta. A fejlesztés internetes kapcsolattal rendelkező otthoni készülékek távirányítása, az autó műszerfalán megjelenő figyelmeztető jelzések és riasztások duplikálása, valamint a vezető tevékenységének elemzése. Utóbbi alapján vezetési tanácsokkal szolgálhat, amelyek az üzemanyag-fogyasztás mérséklésével és a nem tervezett szervizlátogatások csökkentésével takaríthatnak meg költséget.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink