Gyártók A VW önként fizetne milliárdokat Kanadában?

A VW önként fizetne milliárdokat Kanadában?

autopro.hu/B.B. | 2016.07.20 15:06

A VW önként fizetne milliárdokat Kanadában?

Az Egyesült Államokban a legfontosabb egyezség megszületett, viszont sok országban még zajlanak a perek. A gyártó most maga menekülne előre, ám ez sem lesz olcsó.

Hirdetés

Nem vonult el minden viharfelhő a német gyártó feje fölül, sok további per zajlik még ellene a dízelbotrány miatt. Kanadában a Volkswagen azonban eddig szokatlanul proaktív hozzáállást mutat, hiszen az országban a konszern az Automobilwoche szerint hasonló egyezségre törekszik, mint amit az Egyesült Államokban kötött a hatóságokkal.

Bár hivatalos megerősítés még nem érkezett az ügyről, az USA-beli 15 milliárd után most újabb kétmilliárd dollárt készíthet elő a gyártó, ha nagyjából azonos feltételekkel sikerülne megállapodnia a kanadai hatóságokkal. Az biztos, hogy a gyártó még idén szeretné lezárni a 35 milliós országban a dízelmotorok manipulálása utáni jogvitákat a hatóságokkal.

Az Egyesült Államokban a Volkswagen tízmilliárd dollárral készül az érintett autók visszavásárlására vagy javítására, további ötmilliárdot pedig különböző környezetvédelmi alapoknak fizet. Kanadában természetesen jóval kevesebb autó érintett: hozzávetőlegesen százezer négyhengeres, és közel 28 ezer hathengeres manipulált dízelmotorral szerelt kocsi fut az utakon.

A gyártó meglepő húzásának több oka is lehet: egyrészt Kanada jogrendszere erősen hasonlít az déli szomszédjáéra és a kibocsátási határértékek is hasonlóan alacsonyak, ezen felül a kanadai ügyfelek is sok egyéni pert indítottak a cég ellen, a sérült fogyasztói bizalmat pedig egy (európai szemmel nézve mindenképpen kedvező) ajánlattal valamelyest orvosolni lehetne.

Eközben hiába az USA-beli óriási kártérítés, néhány amerikai állam (Maryland, New York és Massachusetts) további perek indítását tervezi a környezetvédelmi törvények megsértése miatt. További részletek egyelőre nem ismertek.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink