Gyártók A Daimlernek is van csaló szoftvere?

A Daimlernek is van csaló szoftvere?

autopro.hu/B.B. | 2016.04.18 09:56

A Daimlernek is van csaló szoftvere?

Az amerikai bíróságokon újabban a Mercedest vették célkeresztbe - egy cég állítása szerint a kibocsátási határértékek akár harmincszoros túllépését a stuttgartiak is szoftveres trükkökkel rejtették el.

Akármennyire is el szeretné kerülni a Volkswagen sorsát a Daimler, az amerikai Hagens Berman ügyvédi iroda nehéz helyzetbe hozhatja a Mercedest: a vállalat már februárban is a károsanyag-kibocsátási normák megsértésével vádolta az autógyártót (akkor azt állították, tíz Celsius-fok alatt a motorok túl sok károsanyagot bocsátanak ki), most azonban konkrét, szinte minden „reális” körülmény között problémás adatok miatt támadják a Daimlert, számol be az Automobilwoche.

A 13 amerikai állam Mercedes-tulajdonosainak nevében fellépő Hagens Berman szerint a bemelegedett BlueTEC motorok emissziója megfelel a jogszabályoknak, közvetlenül az indítás után azonban teljesen más a helyzet: állításuk szerint a hideg motor változó sebességgel használva akár harmincszorosan is meghaladhatja a normákat, ami eddig azért nem derült ki, mivel a gyártó szoftveresen manipulálta az értékeket.

A Mercedes sem a szabályok szerint játszott?

A Daimler visszautasítja a vádakat, mondván, autóik teljes mértékben megfelelnek a jogszabályi követelményeknek. A témában az amerikai környezetvédelmi hatóság nem szólalt még meg, így egyelőre nem tudni, hogy valóban újabb csalásról van-e szó, vagy csupán egy ügyvédi iroda lovagolná meg a VW-botrány utolsó hullámait.

Így működik a Daimler saját "Clean Diesel" technológiája

A Hagens Berman állítása szerint a következő, BlueTEC motorral szerelt modellekkel van probléma:

ML 320, ML 350, GL 320, E320, S350, R320, E Class, GL Class, ML Class, R Class, S Class, GLK Class, GLE Class, Sprinter

Kiemelt Partnereink