Gyártók 600 milliárdos tervet eszelt ki a Mercedes-Benz a Tesla ellen

600 milliárdos tervet eszelt ki a Mercedes-Benz a Tesla ellen

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2016.01.14 09:08

600 milliárdos tervet eszelt ki a Mercedes-Benz a Tesla ellen

Uralni szeretnék az elektromos autóipart a németek, azonban Elon Musk csapata az útjukban áll. Négy új elektromos modell fejlesztésével tolnák el az akadályt, mélyen a zsebükbe is nyúlnak.

Hirdetés

Nagy célokat tűzött maga elé a német Mercedes-Benz, terveiket sem titkolják tovább. A brit Car Magazin értesülése szerint a gyártó kétmilliárd eurós fejlesztési projektet indít (ez jelen árfolyamon mintegy 630 milliárd forintnak felel meg), így teremtve konkurenciát a Tesla számára.

A projekt első termékének bemutatását 2018-ra tervezik. Ez várhatóan egy szedán lesz a C és az E osztályhoz hasonló arányokkal, amit nem sokkal később egy azonos méretekkel rendelkező crossover követhet, amely a GLC és a GLE típusokhoz hasonlíthat. A tervek között szerepel egy elektromos S-osztály és egy nagyobb SUV fejlesztése is.

Nem tudni, hogyan fognak kinézni az elektromos modellek, azonban a brit lap szerint a 2015-ös frankfurti autószalonon látott IAA modellről a tervezők sok mindent átvehetnek: ilyenek lehetnek az arányok, a hűtőrács, illetve az autók hátsója.

Az új elektromos autókat Brémában készíthetik, és a Daimler valamely platformjára épülhetnek. A Tesla Model S-hez hasonlóan a nagyjából 400 kilogrammos akkumulátort a padlólemezbe építenék, az autó pedig egy 300 kW-os hátsó motort kapna, amelyhez akár egy 90 vagy 150 kW-os előre szerelt motor is társulhat. A Mercedes célja, hogy a négy elektromos újdonságból húszezret adjon el, 103-118 ezer dollár közötti egységáron.

A magazin szerint a németeknek további ötleteik is vannak arra vonatkozóan, hogy miként tudnának nagyobb részesedést szerezni az elektromos autók piacán: a kizárólag Kínára fókuszáló New Electric Projekt során például 2020-tól kizárólag Kínában gyártanák a helyi piacra szánt modelleket.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink