Gyártók 550-nél is több elektromos taxit értékesített a Nissan Európában

550-nél is több elektromos taxit értékesített a Nissan Európában

autopro.hu | 2015.11.26 14:16

550-nél is több elektromos taxit értékesített a Nissan Európában

Az európai városokban eddig forgalomba helyezett több mint 550 elektromos taxijával a Nissan úttörő szerepet tölt be. A taxisofőrök a legigényesebb, kiemelkedő futásteljesítményt elváró autóvásárlók közé tartoznak, így ez egyben a Nissan elektromos autóinak megbízhatóságát és sokoldalúságát is igazolja.

Hirdetés

A Nissan csak az idei év során több mint 100 elektromos autót adott át európai taxitársaságoknak, amivel vezető pozíciót foglal el a 100 százalékban elektromos taxik piacán. Az elektromos taxik piaca a várakozások szerint tovább bővül, ahogy Kelet-Európában is egyre népszerűbbé válnak ezek a járművek. A budapesti Green Lite Taxi Kft. Magyarország legnagyobb zéró-emissziós taxiparkjának felállítását célozta meg 65 Nissan Leaf beszerzésével.

Az Észtországban működő Elektritakso társaság egyik Nissan Leafje a beszámolók szerint már több mint 218 ezer kilométert futott eredeti akkumulátorcsomagjával. Észtországban jelenleg közel 80 elektromos taxi áll szolgálatban, és ez a szám folyamatosan növekszik, míg Litvániában a vilniusi Smart taxitársaság várhatóan még az év vége előtt átveheti a Nissantól teljesen elektromos flottájának első nyolc autóját.

A Nissan elektromos autói – mint a Nissan Leaf és a személy- és kishaszonjármű változatban is kapható e-NV200 – egyre népszerűbbek az európai taxitársaságok körében. A Nissan e-taxi eladásainak toplistáját jelenleg Hollandia és az Egyesült Királyság vezetik.

A legtöbb Nissan e-taxival rendelkező országok ötös listája a forgalomba helyezési adatok alapján:

1. Hollandia 194
2. Egyesült Királyság 134
3. Észtország 74
4. Magyarország 68
5. Németország 30

A magántársaságok közül elsőként az amszterdami Taxi Electric állított szolgálatba teljesen elektromos taxiflottát 2011 novemberében. Ez a forradalom azóta sok követőre talált Európa-szerte, és a Nissan LEAF, illetve e-NV200 taxikkal ma már Stockholmban, Prágában, Barcelonában és Rómában is találkozhatunk.

Az akár 3 eurócentig leszorítható kilométerköltségeknek köszönhetően az Anglia délnyugati, vidékies jellegű részén működő C&C Taxis nevű cég átlagosan 79 ezer eurós éves költségmegtakarításról számolt be. A tevékenységeiket Nissan elektromos járművekre alapozó cégek egyre bővülő sorába tartozó C&C Taxis példája is bizonyítja: a Nissan elektromos modelljei taxiként használva is megbízhatóan, számottevő költségmegtakarítást biztosítva, minimális környezetterheléssel működnek.

A 100 százalékban elektromos Nissan Leaf eladásai 2014-ben 33 százalékos növekedést mutattak az előző évhez képest. A kevesebb forgó kopó alkatrésznek köszönhetően a Nissan elektromos modelljeinek becsült karbantartási költségei akár 40 százalékkal alacsonyabbak lehetnek a hasonló benzin- vagy dízelmotoros típusokhoz képest. Az európai vásárlók emellett a zéró-emissziós járművek számára biztosított adó- és díjfizetési kedvezményekkel is számolhatnak. A Nissan Leaf továbbra is minden idők legnagyobb darabszámban értékesített elektromos járműve, amiből ezidáig több mint 195 ezret adtak el világszerte.

Kiemelt Partnereink