Gyártók 3 milliárd forintot keresett az autóipari guru

3 milliárd forintot keresett az autóipari guru

Biró Csongor | 2014.06.24 15:10

3 milliárd forintot keresett az autóipari guru

Nyilvánosságra hozták, hogy mennyi pénzt kapott a 2013-2014-es pénzügyi évben a Nissantól a Renaul-Nissan szövetség első embere, Carlos Ghosn.

Hirdetés

A Nissan vezetője az egyik legjobban fizetett menedzser Japánban, aki a márciusban lezárult pénzügyi évben bruttó 995 millió jent, azaz 2,2 milliárd forintot keresett. Ez 0,7 százalékkal haladja meg a korábbi pénzügyi évi fizetését, mivel a vállalat tovább növelte nyereségét. Ghosn fizetése nem tartalmazza azokat a részvényeket, amelyeket a cégvezető az év során kapott a vállalattól.

Carlos Ghosn munkásai körében

A második legnagyobb japán autógyártó ötszázalékos profitot ért el az elmúlt pénzügyi évben, a legkevesebbet a japán gyártók közül, beleértve versenytársait, a Toyotát és a Hondát. Ghosn az egyik legjobban kereső autóipari szakember a világon, Japánban a kollégák a nyomába sem érnek. Akio Toyoda, a világelső Toyota elnöke, a cégalapító család tagja csak 230 millió jent (506 millió forintot) keresett, igaz ez 25 százalékkal több mint a megelőző évben.

Ghosn még a franciáktól is bezsebel egy szép ki summát, a Renault első embereként 2013-ban 2,61 millió eurós (795 millió forint) fizetést vitt haza. Összesített 3 milliárd forintos jövedelmével jócskán elmarad az európai tőzsdei cégek vezetői közül legtöbbet kereső Martin Winterkorntól. A Volkswagen magyarországi sváb felmenőkkel rendelkező vezetője több mint négymilliárd forintot keres.

Kiemelt Partnereink