Gyártók 2,3 milliárddal megcsapolták Carlos Ghosn fizetését

2,3 milliárddal megcsapolták Carlos Ghosn fizetését

autopro.hu/G.I. | 2016.06.24 06:38

2,3 milliárddal megcsapolták Carlos Ghosn fizetését

A francia topmenedzser így is szép fizetést gyűjtögetett össze a lezárult pénzügyi évben, ám az meg sem közelíti az egyik amerikai konszern női vezérének személyes bevételeit.

Hirdetés

9,58 millió dollárnak megfelelő japán valuta érkezett a 2015-ös időszakban a Nissan Motor Co. vezetőjének számlájára, miután az autógyártó nyeresége rekordszintre emelkedett. A 2,674 milliárd forintnak megfelelő összeg 3,5 százalékkal nagyobb a korábbi év kompenzációinak összességénél, ám a jövőt illetően a japán fizetőeszköz erősödése nyilvánvaló hatással lesz a vállalat bevételeire.

Carlos Ghosn a szép summa ellenére nem lehet felhőtlenül boldog, a Renault oldaláról ugyanis jelentősen visszavágták a juttatásait. A részvényesek ellene szavaztak a 2,289 milliárd forintos kompenzációnak, arra hivatkozva, hogy a kormány valamennyi állami cég vezetőjének fizetését visszanyeste. Márpedig a francia állam magáénak tudhatja az autógyártó részvényeinek 18 százalékát.

A Towers Watson elemzőcég kimutatása szerint 2015-ben összesen átlagosan 6,197 milliárd forintnak megfelelő összegre tettek szert a hasonlóan nagy globális gyártók vezérei – ez 14 százalékos növekedést jelent éves viszonylatban. Mark Fields például 5,192 forintnyi személyi juttatást kapott a Ford irányításáért, Mary Barra, a GM főnöke viszont ennél 10 millió dollárral többet, forintban kifejezve 7,983 milliárdot keresett tavaly.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink