Gyártók 1,67 millió autót hív vissza a Toyota

1,67 millió autót hív vissza a Toyota

Panker Gergő | 2014.10.17 07:25

1,67 millió autót hív vissza a Toyota

A japán Toyota Motor Corporation szerdán bejelentette, hogy világszerte összesen 1,67 millió autót hív vissza, hogy kijavítson három egymástól független meghibásodást. Ezek közül az egyik a főfékhenger meghibásodása, amely a fékezési teljesítmény romlásához is vezethet.

Hirdetés

A Toyota szóvivője elmondta, hogy nem tud olyan esetekről, ahol a meghibásodások balesethez, sérüléshez vagy halálesethez vezettek volna. A visszahívás Japánban 1,05 millió autót, míg a világ többi területén 615 ezer járművet érint. Az érintett modellek a Crown Majesta, Crown, Noah, Voxy, Corolla Rumion és Auris típusok, valamint több mint egy tucat Lexus modell.

Az autógyártóknak egyre szigorúbb szabályozásnak kell megfelelniük azzal kapcsolatban, hogy milyen gyorsan osztanak meg információkat a szabályzókkal és a nyilvánossággal köszönhetően egy 2009-es Toyota-visszahívásnak, amely jelentősen megtépázta a gyártó hírnevét és eladásait. A legtöbb visszahívás nem kényszerített, hanem önkéntes alapon történik.

Folytatódnak a visszahívások a Toyotánál

A Toyota áprilisban 6,39 millió autót hívott vissza, amely a gyártó második legnagyobb ilyen jellegű akciójának számít. Alig egy hónappal később a vállalat 2,3 millió autó visszahívását jelentette be a légzsák felfújásáért felelős szerkezet meghibásodása miatt, amely több autógyártót is érintett.

A legutóbbi visszahívás során 802 ezer 2007 júniusa és 2012 júniusa között gyártott Crown Majesta, Crown, Noah és Voxy típusú autót hívnak vissza, hogy kicseréljék a főfékhenger gumiszigetelését és megakadályozzák a fékfolyadék szivárgását. Amennyiben a fékfolyadék szivárgása már megkezdődött, az egész fékrásegítő rendszert kicserélik.

A második visszahívás világszerte 759 ezer autót érint, ebből 423 ezret az Egyesült Államokban. A visszahívás oka egy hibás benzin tápvezeték, amely rosszabb esetben tüzet is okozhat, ha a benzin szivárogni kezd. Ezek közül számos jármű az első visszahívásban is érintett.

A Toyota ezen felül visszahív 190 ezer 2006 októbere és 2014 október között gyártott elsőkerék-meghajtású Corolla Rumiont és Aurist, ahol a hibát az emisszió-szabályozás nem megfelelő működése okozta.

Kiemelt Partnereink