Elemzések Évek óta nem volt ilyen gyenge a VW teljesítménye

Évek óta nem volt ilyen gyenge a VW teljesítménye

Biró Csongor | 2015.05.18 09:39

Évek óta nem volt ilyen gyenge a VW teljesítménye

A Volkswagen-csoport négy és fél éve nem könyvelt el visszaesést az értékesítésben. Most áprilisban bekövetkezett, amiről a távozó felügyelőbizottsági elnök Piech beszélt: megakadt a szekér.

Hirdetés

A nyomás nagy a nyeregben maradt Martin Winterkorn igazgatósági elnökön, sürgősen végre kell hajtania a tervezett változtatásokat, az áprilisi elmaradást utolsó figyelmeztetésnek kell tekintenie, mert míg az autógyártók többsége javított eladásain, a Volkswagen-csoport tizenkét márkájának az összesített darabszáma a múlt hónapban 1,3 százalékkal elmaradt a tavaly áprilisi eladásoktól. 853 ezer 200 autót értékesítettek, az európai sikereket a lassuló Kína és a latin-amerikai visszaesés árnyékolta be.

2010 decembere óta nem volt mínuszos a havi eladási adat - emlékeztet a Reuters. Az áprilisi adatot a pénteki tőzsdezárás után jelentette be a Volkswagen. A csoport eladásainak hatvan százalékát adó fő márkák összesen 4,8 százalékos mínuszban zártak. A Volkswagen eladásait, ahogy arról korábban írtunk, az orosz piac drasztikus visszaesése rontotta le.

A Volkswagennek Amerikában a profitot kell hajszolnia, erre szolgálnak majd az új szabadidő-autók, de a vállalat nem volt felkészülve arra, hogy az autói harmadát felszívó kínai piacon megtört az eddigi lendület. Ezt a Morgan Stanley elemzői negatív hatásúnak értékelték, amelyek a részvények árfolyamát és az amúgy is karcsú profitrátát csökkenthetik.

A VW-csoport nem közölt részletes adatokat a földrajzi régiók eladásairól, de közleményében megemlítette, hogy 26,7 százalékkal 200 ezer 400-ra estek vissza az eladásai, míg Kínában 0,2 százalékkal 1,19 millióra emelkedtek. Január-márciusban az előbbi régióban még csak 22,1 százalékos volt a mínusz, Kínában pedig 2 százalékos a plusz. A tendencia romló.

Ha a Volkswagent nem számítjuk, a csoport értékesítése 1 százalékkal 3,44 millió járműre javult (beleértve a VW haszonjárműveket és az MAN, illetve Scania nehézteherautókat is). A VW márka 2,2 százalékkal kevesebb, 1,98 millió autóját értékesítette idén az első négy hónapban, a tavalyi első négy hónappal összevetve. Az Audi 5,2 százalékot javított (591 ezer 100 autó), a Porsche szárnyal (32 százalékos növekedés, 72 ezer 600 autó). A cseh Skoda eladásai 6,1 százalékkal nőttek (357 ezer 200 autó), míg a spanyol Seat 8,6 százalékos pluszban zárt (138 ezer 400 autó).

Kiemelt Partnereink