Elemzések Visszaestek a hazai beruházások

Visszaestek a hazai beruházások

MTI | 2016.05.30 12:12

Visszaestek a hazai beruházások

Az idei első negyedévben 9,6 százalékkal csökkent a beruházások volumene az egy évvel korábbihoz viszonyítva, adta hírül a KSH.

Hirdetés

Közel 10 százalékkal elmaradt a beruházások volumene az előző év azonos időszakának értékétől, az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint a beruházások 2,4 százalékkal mérséklődtek.

A visszaesést elsősorban az európai uniós forrásból finanszírozott fejlesztések befejeződésével indokolta a KSH, ami a költségvetési szervek beruházásait érintette nagyobb mértékben. A nemzetgazdasági ágak többségében a beruházási aktivitás csökkent, a kevésbé érintett területeken, például a gépberuházási tevékenység például 3 százalékkal, a feldolgozóipari fejlesztések 3,6 százalékkal csökkentek.

A KSH adatai szerint a beruházási teljesítmény 9,6 százalékos csökkenésén belül, a gép- és berendezésberuházások volumene 3,0, az építési beruházásoké nagymértékben, 19 százalékkal esett.

A nemzetgazdasági beruházások több mint harmadát képviselő feldolgozóipar fejlesztései 3,6 százalékkal mérséklődtek, negyedik negyedéve nem nőttek a beruházások éves összevetésben. Az idén elsősorban a járműgyártás, a gép, gépi berendezés gyártása és a vegyi anyag, termék gyártása alágak beruházásainak visszaesése miatt. A szállítás, raktározás területén mintegy 41,2 százalékkal csökkentek a beruházások.

Kiemelt Partnereink