Elemzések Visszaesett a magyar ipar teljesítménye

Visszaesett a magyar ipar teljesítménye

MTI | 2016.05.06 13:28

Visszaesett a magyar ipar teljesítménye

Az év harmadik hónapjában 4,6 százalékkal maradt el az ipari termelés volumene az egy évvel korábbitól, ám aggodalomra nincs jelentősebb ok.

Hirdetés

Munkanaphatástól megtisztítva a termelés volumene 2,4 százalékkal alacsonyabb volt 2015 márciusához képest. A KSH közlése szerint a visszaeséshez hozzájárult az előző évi magas bázis is: az akkori azonos időszakban 11,4 százalékos volt az ipari kibocsátás éves növekedése. Az előző hónaphoz, ez év februárhoz viszonyítva 1,1 százalékkal csökkent az ipar kibocsátása a szezonálisan és a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint. A havi adat ötödik hónapja mutat csökkentést.

Schindele Miklós az adatok ismertetésekor elmondta: majdnem minden szektorban csökkenés volt, az ipari termelés több mint negyedét adó járműgyártásban csakúgy, mint a vegyipari és gépipari ágazatokban. A járműgyártás csökkenése kihat az exportra is, érinti a szektor beszállítóit, a nagyobb és a kisebb cégeknél is esett a termelés.

Legutóbb 2013 májusában csökkent a munkanappal kiigazított éves adat, akkor 2,5 százalékkal maradt el az ipari termelés az egy évvel korábbitól - mondta a KSH főosztályvezető-helyettese.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink