Elemzések Nem megy a japánoknak

Nem megy a japánoknak

Biró Csongor | 2015.09.04 08:52

Nem megy a japánoknak

A japán autógyártás egyre karcsúsodik. A Japánban összeszerelt autók száma júliusban 5,9 százalékkal esett vissza. Az IHS Automotive éves szintes 5,7 százalékos visszaeséssel 8,69 millió autó gyártását jósolja.

Hirdetés

A visszaesés fő oka, hogy a japán gyártók még mindig tartózkodnak attól, hogy a termelést olyan térségekbe helyezzék át, ahol nagy a kereslet az autóik iránt. A Japánhoz ragaszkodást bünteti a magas adó, amit a japán kormány a miniautók vásárlóira vetett ki, de nem kedvez az autógyártóknak az sem, hogy gyengül folyamatosan a jen is. Utóbbi miatt az export 0,4 százalékkal maradt el a tavalyitól. Júliusban már az egymást követő 13. hónapot könyvelték el, amikor az előző hónaphoz képest romlottak a gyártási darabszámok. Szakértők szerint a mélyrepülésnek nincs még vége.

A japán autógyártók között a Toyota vezet (297 ezer 492 autó júliusban), a Mazda (91 ezer 146 autó), a Nissan (82 ezer 688 autó) és a korábban sokkal jobban teljesítő Subaru előtt (67 ezer 300 autó). A Subaru az Impreza modell Amerikának szánt változatát jövőre az Egyesült Államokban kezdi meg gyártani.

Kiemelt Partnereink