Elemzések Nagy visszaesés várható az autóiparban 25 év múlva

Nagy visszaesés várható az autóiparban 25 év múlva

Biró Csongor | 2015.05.22 09:20

Nagy visszaesés várható az autóiparban 25 év múlva

Az önvezető autók és a közösségi autók rohamos elterjedésével 25 év múlva teljesen megváltozik az autópark és az autóipar, legalábbis az Amerikai Egyesült Államokban. Elemzők szerint az autóeladások negyven százalékkal eshetnek vissza, a Ford és a General Motors eladásai pedig a felére.

Hirdetés

A Barclays tanulmányát a Bloomberg hírügynökség közölte, lényege, hogy a robot taxiknak nevezett közlekedési eszközök, amelyeket okostelefonnal irányíthatunk, teljesen megváltoztatják a mobilitással és a saját tulajdonú autókkal kapcsolatos hozzáállásunkat. A tanulmány szerint Amerikai útjain negyed évszázad múlva 100 millió autó közlekedik majd, 40 százalékkal kevesebb, mint ma. Bár a saját autó mint olyan továbbra is szükséges lesz egyesek számára, a teherautók pedig nélkülözhetetlenek maradnak, de a vezető nélküli autók egyre vonzóbbá válnak a családok számára. Ezeket majd bérlik, vagy közösen használják, így kevesebben vásárolnak majd kocsit, az előrejelzések szerint 2040-ben az USA-ban csak 9,5 millió autót adnak el. A GM és a Ford 68, illetve 58 százalékkal lesz kénytelen csökkenteni az észak-amerikai termelését, ami sok munkanélkülit szül.

Az autonóm járművek ipara szárnyal, 2025-ig 24 milliárd dolláros lesz a piaca, 2035-re az értékesített kocsik 25 százaléka robotautó lesz a Boston Consulting Group szerint.

Kiemelt Partnereink