Elemzések Mi történt az 5. héten a magyar járműiparban?

Mi történt az 5. héten a magyar járműiparban?

autopro.hu | 2015.01.30 16:49

Mi történt az 5. héten a magyar járműiparban?

Milliárdos megbízást kapott a Rába, mozdonygyártásba is belefogunk, üzemet avatott az Alcoa. Véglegesült az útdíj, kelendőek itthon a traktorok. Fellendülőben az autópiacunk, visszaesőben a munkanélküliség. A forint pedig táncra perdült.

Hirdetés

Gyártók

Magyar-román vegyesvállalat alapításáról írt alá dokumentumot Horváth László, a L.A.C Holding elnök-vezérigazgatója és a Ionel Ghita, a román Softronic mozdonygyár vezérigazgatója, amelynek nyomán mozdonyokat fognak gyártani Magyarországon. 250 új munkahelyet hozhat létre a törekvés.

Beszállítók

Ötmilliárd forint értékben gyárthat és szállíthat katasztrófavédelmi eszközökhöz alvázakat a Rába Jármű Gyártó és Kereskedelmi Kft. a BM Heros Javító, Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. számára.

Felavatták az Alcoa Magyarország új, több mint 3 milliárd forintos beruházással elkészült székesfehérvári keréktermék-gyártó üzemét.

Colleen Bell, az USA nagykövete és Szijjártó Péter külügyminiszter is jelen volt az Alcoa üzemavatásán

Rácáfolt két divatos témára, a car-sharing megoldások népszerűségének növekedésére és az elektromos autók imázsának javulására az autóipari alkatrész-beszállító konszern "Continental Mobilitási Tanulmány 2015" felmérése, legalábbis a németországi válaszok alapján.

Az ipari minőségfejlesztési törekvéseket elismerő, 25 éve alapított IIASA-Shiba-díjat idén több autóipari vállalat is átvehette. A kitüntetettek között van a Continental Automotive Hungary, az SMR Bt. és a Hajdu Autotechnika is.

Stratégiai megállapodást kötött a kormány a Nemak Győr Kft.-vel. A társaság a mexikói székhelyű vállalatcsoport legnagyobb európai hengerfejgyártó üzeme.

Jochen Limberger került a miskolci Bosch gyár élére

Új ügyvezető igazgatót neveztek ki a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gyárának élére, Jochen Limberger a magyarországi Bosch meghatározó autóipari alkatrészek gyártóközpontjáért felel.

Szolgáltatók

Véglegesnek tűnik az e-útdíj megváltozott rendszere, miután megjelent és február elsejével hatályba lép az e-matricás útdíjszedési rendszer kereteit rögzítő rendeletmódosítás.

Az ekáer kihagyhatatlan ziccert tartogat hétről-hétre. Ezúttal a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara fejezte ki örömét azzal kapcsolatban, hogy Budapestre látogat Angela Merkel kancellár. Hogy ennek mi köze az elektronikus fuvarlevélhez, az elég nyilvánvaló, de ide kattintva még világosabb lesz az összefüggés.

Tavaly 60 százalékkal 125 milliárd forintra nőtt a magyar mezőgéppiac forgalma az év első kilenc hónapjában, miközben a világpiac megtorpanni látszott.

Egyre többen dolgoznak Magyarországon. A munkanélküliek száma 80 ezerrel, 319 ezerre csökkent tavaly a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, a munkanélküliségi ráta 2,0 százalékponttal 7,1 százalékra mérséklődött.

Hétszázötven millió forint tőkét fektet az Alliance Jura-Hongrie Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt AJH Növekedési Kockázati Tőkealap a győri székhelyű Pannon Tyre Recycling Zrt.-be.

A jelek szerint fellendülőben a hazai autópiac, ráadásul már nem csak a cégek, a lakosság is többet költene autóvásárlásra.

Mérnöki szolgáltató központ létesül Gödöllőn, miután több mint 150 millió forintos beruházást hajt végre az ipari és kereskedelmi szolgáltató szaúd-arábiai Sherbiny Holdings.

Techtogether, mérnökképzés

Jó pár hét eltelt a nagyszabású mérnökhallgatói csapatverseny, a Techtogether óta. Cikkünkben annak jártunk utána, mi történt a miskolci formulaautó-építőkkel a rendezvény óta. Plósz Evelinnel beszélgettünk, aki a kommunikációért felel a Formula Racing Miskolc csapatánál.

A Formula Racing Miskolc csapata

Folytatódik a nyilvános diskurzus, amelyet az MTA elnökének kritikus megjegyzése váltott ki. A felsőoktatási államtitkár szerint napjainkra befejeződött a felsőoktatás rendszerváltása, és az a cél, hogy a terület átalakítása során a rendelkezésre álló pénzügyi forrásokat hatékonyan használják fel, minőségi fejlődést érjenek el.

Gazdaság

Miután szinte kétnaponta hírt adunk az üzemanyagak árának aktuális változásáról, most madártávlatra váltottunk: megmutatjuk a dimbes-dombos lejtőt, amelynek mentén egy év alatt derekasan alászállt a benzin és a gázolaj ára.

A magyar fizetőeszköz árfolyamváltozása miatt már több autómárka emelte árait, és további drágulás is elképzelhető, a használt autók eladásában pedig "kreatív" megoldások jelenhetnek meg.

A nemzetközi olajár drasztikus csökkenése a hazai gazdaságra is hatott: van, aki örül, van, aki nem annyira lehet boldog.

Az EUR/HUF árfolyam változása az 5. héten (portfolio.hu)

Egy EKG diagram sem lehetne változatosabb annál, amit a magyar fizetőeszköz és a referenciavaluta, az euró devizakeresztje a héten művelt. A hét végén persze könnyű minderre oldott hangulatban visszatekinteni, ám annyi biztos, hogy nem telt unalmasan ez az öt nap a pénzvilágban. A folyamatokat nem csupán az euró gyengélkedése és a frank árfolyamküszöbének közelmúltbeli feloldása befolyásolta, hanem az oroszok azon lépése is, amely alapján 2 százalékponttal visszavágták az irányadó kamatlábukat.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink