Elemzések Mi történt a 48. héten a járműiparban?

Mi történt a 48. héten a járműiparban?

autopro.hu | 2014.11.28 16:01

Mi történt a 48. héten a járműiparban?

Bemutattuk a CLA Shooting Brake adatait, beszállítókat is ünnepeltünk. Miskolcon járműmérnöki képzések indulnak, miközben a kormány Dél-Koreában sikerrel lobbizott új beruházásokért. Az olaj ára pedig tovább zuhant.

Hirdetés

Gyártók

A Mercedes-Benz a héten közzétette a legújabb kecskeméti autó, a CLA Shooting Brake hivatalos képeit és műszaki adatait. Ezzel tovább bővült a hazai gyártású autók palettája, amelyre előtte az Audi TT Roadster iratkozott fel, a következő érkező pedig a Suzuki Vitara lehet.

A Los Angeles Auto Show alkalmával Marc Lichte designfőnök mutatta be az Audi prologue tanulmányt. A nagy kupéval új alkotói irányt vezetnek be a márkánál.

Beszállítók

Magyarországot választotta következő befektetése helyszínéül az autóalkatrészeket gyártó dél-koreai Woory Industries: a járműipari cég Komáromban építi fel új, tizedik üzemét. Ezt a külgazdasági és külügyminiszter jelentette be a Szöulban rendezett dél-koreai-magyar üzleti fórumon.

Innovatív dél-koreai járműipari cég települ Komáromba hamarosan

Az ázsiai országba látogatott egyébként a fél kormány. Orbán Viktor kormányfő és az említett Szijjártó Péter mellett kiutazott a nemzetgazdasági miniszter és az emberi erőforrások minisztere, valamint a Nemzeti Innovációs Hivatal vezetője is. A megbeszélések célja további magyarországi befektetések ösztönzése, valamint oktatási együttműködés kiépítése. Orbán Viktor a Hyundai, a Hankook és a Samsung vezetőivel is tárgyalt.

Idehaza közben új vezetésbiztonsági berendezést kezd gyártani a Continental. Az 1,4 milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően új elektronikai segédeszközt készítenek mostantól a kőbányai üzemben.

Készre szerelt lökhárítókat gyárt a Rehau az Audi Hungaria számára

Bemutattuk a Rehau győri gyárát, ahol az Audi TT és A3 lökhárítói készülnek.

Nyílt napot tartott a szombathelyi LuK. A cég úgy látja, van érdeklődés mind a gépi forgácsoló, mind az automatikai technikus szakmák iránt, ám a valóságos jelentkezési számok még mindig elmaradnak az ideálistól.

Szombathelyen is odafigyelnek az utánpótlásra

Jean-Marc Meunier, az AGC Glass Europe elnök-vezérigazgatója a tatabányai autóüveg-gyárban tartott évzárón kiemelte, hogy a nemrégiben a Daimlerrel kötött megállapodásuk annak is köszönhető, hogy neves partnerük elégedett a Magyarországról érkező kiváló temékekkel.

Nem mindenki ennyire derűlátó. Az autóipari fém alkatrészeket gyártó Titán ’94 Kft. október 20-án ünnepelte fennállásának húsz éves jubileumát. A szakportálunk által megszólaltatott ügyvezető úgy látja, nem jönnek fiatalok a szakik helyére.

Oktatás

Azzal a céllal, hogy mégiscsak jöjjenek az "ifjú szakik", járműipari alapképzést indít a jövő évi tanévtől a tervek szerint a Miskolci Egyetem gépészmérnöki és informatikai kara. Ugyanott öntőmérnököket akar képezni a Nemak. Némi kihívást jelent, hogy a gyakorlati részeket Győrben oktatnák...

Szolgáltatók

A közösségi utazásmegosztás miatt fő a taxisok feje. A gazdaságszabályozásért felelős államtitkár a taxitársaságok és az érdekvédelmi szervezetek képviselőivel egyeztetett az Uber elnevezésű szolgáltatásról.

Egyre olcsóbban tankolhatunk, s a trend alighanem folytatódni fog még egy darabig. Már 400 forint alatt kapható a gázolaj is, kivéve a drágább kutakat.

Eloszlatjuk a benzinkutas tévhiteket

Ha már tankolásról van szó, bizonyos tévhiteket érdemes eloszlatni. Helyszíni szemlén jártunk utána, mi igaz és mi nem a köztudatban élő vélekedések közül.

Gazdaság

Jó hírt közölt a a Központi Statisztikai Hivatal: idén augusztus és október között 4 millió 184 ezren dolgoztak Magyarországon a 15-74 éves korosztályból. Vagyis 192 ezerrel többen, mint egy évvel korábban.

Elemzésünkben rámutattunk, hogy kimagasló járműipari értékesítési eredményeket értek el a kontinens országai idén októberben: 600 ezerrel több új autót adtak el, mint egy évvel korábban ilyenkor.

Egyes szakértők szerint Magyarországon idén 3 százalékos, vagy ennél valamivel nagyobb növekedés várható, az államháztartás folyamatai viszonylag "problémamentesek", a GDP-hez mérten 3 százalék alatti államháztartási deficit várható. Ráadásul a mostani, tartósan 80 dollár alatti hordónkénti olajárból az egyik legtöbbet profitálhat az országunk.

Az olaj árának csökkenése nem csupán az olcsóbb tankolásról szól

Az olaj árának mélyrepülése elsődlegesen az OPEC csütörtöki döntésének következménye, a tagországok ugyanis nem csökkentik - várhatóan legalább 6 hónapig a kitermelési kvótájukat. A lépés leginkább az orozsoknak fáj, akik már arra készülnek, hogy valahogy túléljék a "szűk esztendőt".

A forint euróhoz viszonyított árfolyama ismét következetesen viselkedett - ezúttal gyengült. A hétfői 304 forintos eurónkénti kezdőértéktől a 307,5 forintos határ fölé is emelkedett a mutató, majd péntek délutánra 306,5 forint környékén zárta a hetet a fizetőeszköz.

Ajánlott olvasmány

Elon Musk Tesla-vezér a Der Spiegelnek arról nyilatkozott, hogy tárgyalnak a BMW-vel akkumulátorok és könnyűszerkezetes alkatrészek közös fejlesztéséről, illetve megosztásáról.

QUANT-e-Sportlimousine
Egy egész galériát mutatunk a sós vízzel hajtott sportautóról

A jövőben már nem lesz annyira magányos a Tesla az innovatív járművek királykategóriájában, hiszen közlekedési engedélyt kapott Európa útjain a német Quant fejlesztőcég e-Sportlimousine NanoFlowcell nevű járműve. 920 lóerő, 2,8 másodperces gyorsulás, 600 kilométeres hatótáv - több mint ígéretes a koncepció.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink