Elemzések Mi történt a 47. héten a magyar járműiparban?

Mi történt a 47. héten a magyar járműiparban?

autopro.hu | 2014.11.21 16:28

Mi történt a 47. héten a magyar járműiparban?

Megalakult az 5. Audi tanszék Győrben, teszteltük a Jeep Renegade modellt, felélénkült a vita a hazai buszgyártásról. Interjút készítettünk számos cég vezetőjével és Komárom polgármesterével. A forint erősödött, a héten összesen 0,6 százalékos nyereségre tett szert. Az eurót péntek délután négy órakor 304,30 forinton jegyezték. 304 forint közvetlen közelében legutóbb június elején volt a magyar fizetőeszköz.

Hirdetés

Gyártók

Decembertől újra két műszakban zajlik a gyártás a Magyar Suzuki esztergomi gyárában, ahol januárban megkezdik a negyedik modell, a Suzuki Vitara sorozatgyártását.

Az elmúlt hétvégén megnyílt az Audi Aréna Győr, ahol sportrendezvényeket és kulturális progrmokat tartanak majd. Vizsgálatott indított az EU az Audi Hungaria részére nyújtott állami támogatás kapcsán. A nemzetgazdasági tárca mindenesetre elismerte, hogy a korábban közölt 11,2 milliárd helyett valójában 40 milliárd forinttal támogatja az állam az Audi győri gyárberuházását. Számítógépekkel segítette helyi iskolások mindennapjait az Opel szentgotthárdi gyára.

Beszállítók

Bő 7 milliárdos fejlesztés révén 150 új munkahelyet termet Tatabányán az Exedy. A beruházás eredményeként a világon előállított súrlódó betéteikk - kuplungszerkezet és -tárcsa - egynegyedét hazánkban fogják gyártani.

A Knorr-Bremse lett az év fejlesztője. A díjat első alkalommal ítélte oda a Figyelő, akik három különböző típusú vállalati aktivitást értékeltek. A jelöltnek egyrészt jelentős K+F kiadással kellett rendelkeznie, másrészt növelnie kellett a termelést segítő immateriális javak volumenét és arányát, harmadrészt azt is elvárták, hogy tárgyi eszközei bővüljenek a korábbi szinthez képest.

Vajon melyek lesznek a futóműfejlesztés meghatározó irányai? Erre a kérdésre válaszolt munkatársunknak Andrási Mátyás, a BPW szerkesztési és fejlesztési vezetője. Interjút készítettünk az SM Tech ügyvezetőjével, akik új lézervágóval kampányolnak. Az AVL Autókut vezetője, Dirk Janetzko merészen állítja, náluk dolgoznak a legjobb mérnökök. A cikkből kiderül, miért gondolja így.

Molnár Attila polgármester mögött épül az új komáromi híd

Kifaggattuk Molnár Attilát, Komárom polgármesterét városuk fejlesztési terveiről. Szóba került az Aulmetal beruházása, az ipari park és a teherkikötő fejlesztése, a határon átnyúló partnerség is.

A Büttner és Társai Szerszámelemgyártó és Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója, a Prec-Cast Öntödei Kft. kutatási és fejlesztési vezetője, a Mader Logisztika Kft. kirendeltségvezetője is válaszolt kérdéseinkre.

Magyar beszállítókat keresnek japán vállalatok, ezzel a céllal rendezték meg a 9. Japán Alkatrész- és Anyagbeszerzési Kiállítást.

Szolgáltatók

Vitanapot tartott a fuvarozók egyesülete. – A közúti fuvarozásban és személyszállításban dolgozik a foglalkoztatottak 3,5 százaléka, akik a bruttó hazai termék (GDP) 6 százalékát állítják elő, ezért az ágazat fejlődésével jól jár az állam, így támogathatja azt - mondta Vereczkey Zoltán, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete elnöke a szakmai szervezet konferenciáján.

Megírtuk, mikor írunk legközelebb papír alapon a magyar járműiparról: februárban jelenik meg a következő Autopro Magazin.

Barsiné Pataky Etelka

A Mérnöki Kamarák Európai Tanácsának díját idén Barsiné Pataky Etelka MMK elnök vehette át Brüsszelben, a II. Európai Mérnöknapon.

Pénteken tüntetést szervezett a LIGA Szakszervezetek a cafeteria adóemelése, a korkedvezményes nyugdíjrendszer eltörlése, a társadalmi párbeszéd hiánya – noha egy nappal korábban egyeztettek az NGM vezetőivel.

Olyan olcsó az üzemanyag nagykereskedelmi ára, amilyen évek óta nem volt: 400 forint alatt már a gázolaj literenkénti ára is.

Gazdasági elemzésünk a KPMG felmérése alapján arra utal, hogy egyre nő a bankok hitelezési hajlandósága. Leginkább beruházásokhoz, és a főváros mellett a legszívesebben Nyugat-Dunántúlon adnak hitelt a kereskedelmi bankok a vállalkozásoknak.

Oktatás

A kép jobb szélén az új tanszék vezetője, Patrick Waldbuesser

Immár az ötödik tanszéket alapította meg a győri Széchenyi István Egyetemen az Audi. Az új oktatási egység különlegessége abban áll, hogy nem technológiákról szól a tananyag, hanem embnerekről, szervezetről, kommunikációról. Vezetőket fognak fognak ugyanis képezni.

Még mindig van újdonság a Techtogether napja alatt: a GTE szervezetet képviselő Voith András, a szakmai zsűri tagja szerint a hallgatók igazi, életszerű feladatokat kaptak, s a Techtogether rendezvény megszerzett tudásnak nagy hasznát fogják venni a majdani munkában.

Ajánlott olvasnivaló

Elon Musk szeritn a jövő izgalmas, de nem veszélytelen

75 perces videóbeszélgetést közöltünk szakportálunkon, amelyben Elon Musk az MIT szimpóziumán vázolja fel a jövő fejlesztési irányait. Azt is megosztja velünk az innovatív elme, hogy nem árt óvatosan közelíteni a mesterséges intelligencia felé, nehogy baja essen az emberiségnek.

Ezúttal a Jeep Renegade került a kezeink közé, tesztelés céljából. Úgy láttuk, a kocsi nem csupán jól néz ki, hanem izgalmas is. Amilyen tömzsi, olyan határozottan uralja az utat, legyen az országút, városi forgatag, sártenger vagy sziklás fennsík.

Beszámoltunk a 45. alkalommal megrendezett Autóbusz Szakmai Tanácskozásról, ahol sok pozitív ötlet mellett vita és feszültség is előkerült – érthetően.

Szép múltja van a magyar buszgyártásnak...
Hirdetés

Kiemelt Partnereink