Elemzések Mi történt a 42. héten?

Mi történt a 42. héten?

Biró Csongor | 2014.10.17 12:10

Mi történt a 42. héten?

Az év negyvenkettedik hetét a forint csapongása jellemezte, amely fokozatosan gyengült az euróval és a többi devizával szemben. Az olajár megkezdte lejtmenetét, a benzin és a gázolaj literjét újra 400 forint alatt is mérik. A járműipar nyári leállásai kissé lassították a gazdasági növekedést, a KSH gyengébb ipari termelési adatokról adott számot. A Suzuki átállt egyműszakos üzemre, és újra orosz irányt vehet a hazai buszgyártás.

Hirdetés

Gyártók

Megkergettük a legerősebb győri motorokkal szerelt Audikat. Egy rövid séta keretében belestünk az Audi Hungaria Kft. motorgyárának V6-os dízel erőforrásokat előállító részlegébe, valamint megtekintettük az újonnan épült szélszimulátort. A gyárral kapcsolatos hír, hogy jó célok érdekében összefogtak az audis dolgozók.

Szeptember óta egy műszakban termel a Magyar Suzuki gyára. Az ok kettős: megszűnt az eredeti SX4 és a Splash modellek gyártása, közben építik a Párizsban bemutatott új modell gyártósorát. Az esztergomi gyárral kapcsolatos másik heti hír, hogy az esztergomi Vaszary Kolos Kórház betegellátási tevékenységét ezentúl egy új 1,6-os benzines SX4 S-Cross modell segíti.

Kompozit szerkezetű buszok közös gyártásáról írt alá megállapodást a magyar Evopro csoport és a Kompozitok Nanotechnológiai Központja nevű orosz cég a moszkvai Nyitott Innovációk című nemzetközi kiállítás keretében

Beszállítók

A Bosch Budapesti Fejlesztési Központja idén májusban köszöntötte 1000. munkatársát, és öt hónappal az esemény után már az 1100. mérnök is megkezdte munkáját a cégnél. Egy pályázaton168 millió forint támogatást nyert el a nyergesújfalui székhelyű, autóüléseket gyártó Magyar Toyo Seat Kft. Jól jött ez a segítség ahhoz a 825 millió forintos beruházáshoz, amelynek keretében a cég egy új termelő egységet létesített. A gyárigazgatóval beszélgettünk.

A magyar gazdaság folyamatos fejlődésének egyik alapját jelenti a hazai tulajdonban lévő termelő tőke megerősödése - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Jász-Plasztik Kft. jászberényi telephelyén, a cég új akkumulátorgyártó üzemének avatóján.

Oktatás

Homogén szakképzési intézményrendszer szeretne kiépíteni a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a tervek szerint a szakközép- és szakiskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) rendszeréből az NGM fenntartásába kerülnének át. A járműipari tudományok kiváló képviselőjéről, Michelberger Pálról nevezték el a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karának 2012-ben átadott épületét. Megkezdődött a Hankook és a Dunaújvárosi Főiskola duális képzési programja.

Techtogether

Utolsó csapatként bemutatjuk a Techtogether versenyre készülő Formula Racing Miskolcot. Megalakulásának fő célja az volt, hogy a csapat tagjai egyedi gyakorlati tapasztalattal gazdagodjanak, és ezzel a munkaerőpiacon egy lépéssel előrébb járhassanak a hasonló végzettségű hallgatókhoz képest.

Szolgáltatók

Az Egyesült Királyság legnagyobb konténerkikötőjének otthont adó Felixstowe-ban alapított leányvállalatot a Waberer´s, Európa egyik legnagyobb közúti fuvarozó vállalata. A MÁV-Start négy új Flirt járműve október 16-ától a budapesti elővárosi vonalakon közlekedik majd, a GYSEV három új motorvonata pedig heteken belül áll forgalomba. Letették az új nyíregyházi logisztikai központ alapkövét. Ötezer négyzetméteres létesítmény épül a 4-es főút mellett, a 890 millió forintból. Közel egymilliárdból korszerűsítik a komáromi teherkikötőt.

Az elektromos járművek elterjesztését segítő Jedlik Ányos Terv mielőbbi megvalósítása érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) felügyelete mellett megalakult a Jedlik Ányos Klaszter.

A borsodi megyeszékhely újraválasztott polgármesterével, Kriza Ákossal a nagyváros és a régió ipari megújulásáról beszélgettünk. Bár jelentős kihívás a szakemberképzés, bátran állnak a feladat elébe.

Lassulás

Az ipari termelés 0,5 százalékkal nőtt augusztusban a múlt év azonos hónapjához képest és 5,7 százalékkal elmaradt az előző havitól, míg júliusban még 12,3 százalékos éves és 1,4 százalékos havi növekedésről számolt be a statisztika. A termelésnek az előző hónapokhoz képest jóval kisebb növekedését a járműgyártás, illetve a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok növekedésének lassulása, illetve az élelmiszeripar visszaesése okozta. Az ipar belföldi értékesítése 0,3 százalékkal, az export 2,5 százalékkal nőtt tavaly augusztussal összevetve, a júliusi 4,8, illetve 15,3 százalékos kiugróan magas ütemet követően. Az ipari export az év első nyolc hónapjában 11,4 százalékkal, augusztusban 2,5 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének közel felét adó két alágból a majdnem egyharmad részt képviselő járműgyártás kivitele augusztusban 10,8 százalékkal nőtt.

Forint

Kissé gyengült a forint péntek délelőtt a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi devizapiacon. Az euró árfolyama péntek reggel 307,11 forint volt, délelőtt tízkor 307,31 forint. A nemzeti pénzünk hétfőn volt a legerősebb, akkor 305,11 forintot adtak egy euróért.

Leminősítés

Magyarországi bankok osztályzatait rontotta a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő alépést azzal indokolta, hogy Magyarország esetében - a bankrendszert érintő kormányzati intézkedések miatt - átértékelte a banki és a szuverén kockázatok közötti kapcsolatot. Ennek eredményeként a cég úgy állapította meg a bankszektorbeli kockázati besorolások magyarországi felső határát, hogy azok legfeljebb egy fokozattal haladhassák meg a - jelenleg "BB plusz" szintű, stabil kilátású - magyar államadós-besorolást. Ennek alapján a Fitch egy fokozattal "BBB mínusz"-ra rontotta a K&H Bank, valamint az Erste Bank Hungary Zrt. hosszú távú adósosztályzatait az eddigi "BBB"-ről. Az új besorolásokra szintén stabil kilátás érvényes.

Iparosítás

Kormányzati célkitűzés, hogy 2020-ra Magyarországon a GDP 30 százaléka származzon az ipari termelésből, és e tekintetben az ország első legyen Európában; vagyis Magyarországon legyen a legnagyobb az ipar részesedése a nemzeti össztermékből az unióban - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára. Glattfelder Béla emlékeztetett: az unió célkitűzése, hogy a tagországokban az ipari termelés részaránya a GDP-ből átlagosan érje el a 20 százalékot. Ezt Magyarország már most meghaladta, a szóban forgó arány 22-23 százalék.

Kiemelt Partnereink