Elemzések Mi történt a 38. héten?

Mi történt a 38. héten?

Biró Csongor | 2014.09.19 13:40

Mi történt a 38. héten?

Míg Európa feszülten figyelte a skót népszavazás kimenetelét, itthon stabilizálódott a forint, folytatódtak a devizahiteles perek, kedvező gazdasági és foglalkoztatási adatok láttak napvilágot, megkezdődött a médiapiac átalakítása és folytatódott a járműipar sikertörténete, hisz újabb gyáróriás telepedik le hazánkban. Stratégiai megállapodást kötött a Takatával a kormány és már folyik az Audi TT szériagyártása.

Hirdetés

Gyártók

Elsők között vezethettük a legsportosabb magyar autót, az Audi TT-t és sportosabb kiadását, az Audi TTS-t. Élménydús beszámolónkból az is kiderül, mi változott és mi maradt a régi az ikonikus magyar autóban, illetve a technikai részletek mellett megismerhetik közelebbről is a győri gyár vezetőjét. A Párizsi Autószalonon mutatkozik be a frissített kecskeméti Mercedes-Benz B-osztály. Megmutatjuk, mi változott.

Beszállítók

Az indiai Apollo Tyres Magyarországon valósítja meg első európai zöldmezős beruházását: mintegy 146 milliárd forintos befektetéssel Gyöngyöshalász közelében épül fel az Apollo gumigyár, amely 975 új munkahelyet teremt majd.

Számos hazai gyárat tulajdonló két világméretű beszállító egyesülése zajlik. A Bosch 100 százalékra kívánja emelni a ZF Lenksysteme cégben meglévő tulajdoni hányadát. Az erre vonatkozó megállapodást szeptember 15-én írta alá a Robert Bosch GmbH és a ZF Friedrichshafen AG.

Bemutatkozott a sajtónak a ThyssenKrupp budapesti kompetenciaközpontja, ahol 350 magyar mérnök a BMW, a Daimler, és a General Motors kínai joint venture vállalata, az SGMW számára is fejleszt kormányrendszereket Magyarországon.

Új technológiát fejlesztett ki a salgótarjáni Salgglas Zrt., így mélyhajlatú és a felület szabad formázásával készülő autó- és kabinüvegek gyártásával növelheti kapacitását. Az egyedi és nagyszilárdságú csavarok gyártásával foglalkozó Szatyina Kft. nyolcezer négyzetméteres telket vásárolt az esztergomi ipari parkban, ahol új gyártócsarnokot építenek fel

Oktatás

Egy modern mérőberendezésekkel felszerelt laborral bővült a győri Széchenyi István Egyetem kampusza. Földesi Péter rektor és Thomas Faustmann, az Audi Hungaria ügyvezető igazgatója nyitotta meg a Járműfejlesztési Tanszéken az új kutatóközpontot. Az egyetem díszdoktori címet adományozott az Audi Hungaria ügyvezető igazgatójának. A laborátadás nem volt egyedi, a héten az Epcos Elektronikai Alkatrész Kft. anyagi támogatásával a Suli Művek Program részeként átadták az ország első 3D-s technológiával felszerelt általános iskolai oktató laboratóriumát Szombathelyen, a Paragvári Utcai Általános Iskolában.

Techtogether

A Techtogether versenyre három csapat érkezik Győrből. Megnéztük, melyek az alternatív energiaforrásokat kutató SZEnergy Team erősségei. A világ egyik legalacsonyabb fogyasztású járműve is ott lesz Techtogether rendezvényen. A Kecskeméti Főiskola Megaméter nevű csapatát négy évvel ezelőtt alapították meg a hallgatók azzal a céllal, hogy részt vegyenek a Shell Eco-marathonon. A kitűzött céljuk ezer kilométer megtétele volt egy liter üzemanyag felhasználása mellett. Nevük is innen ered: egy megaméter ezer kilométer.

A kecskeméti GAMFKart 2013 őszén alakult, s úgy néz ki, gyorsan összeszoktak a csapattagok. Első versenyük a Go Kart-Go Bosch! volt, ahol idén májusban elnyerték a leggyorsabb csapatnak járó címet, és a legjobb műszaki megoldás harmadik helyezését. A november 5-én rajtoló Techtogether hallgatói versenyre olyan csapatokat várunk, amelyek korábban már bizonyítottak. A győri SZE Arrabona Racing Team hiába az egyik legfiatalabb csapat, máris nemzetközi ismertséget vívott ki magának. Az Oroszországban megrendezett Formula Student versenyek ugyanis minden más csapatot maga mögé utasított.

Hitel

Az újabb 200 millió euró összegű hitelkeretről szerdán kötött megállapodást az Eximbank az Európai Beruházási Bankkal (EIB). A hitelszerződés alapján az EIB kedvezményes forrást biztosít az Eximbank számára, hogy a hazai hitelintézeteket bevonva versenyképes finanszírozást nyújtson a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) részére.

Foglalkoztatottság

Kedvezőnek tartják a kereseti és foglalkoztatási trendeket, s a lakossági fogyasztás további élénkülésére számítanak az elemzők. A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, a kiváló makrogazdasági adatok további reálbér-emelkedést vetítenek előre Magyarországon. A bruttó és a nettó átlagkeresetek egyaránt 3 százalékkal haladták meg az idén január-júliusban az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Forint

Erősödött a forint árfolyama a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi devizapiacon. Az eurót péntek reggel hétkor 311,61 forinton jegyezték, három órával később 310,33 forinton. Az euró legutóbb július végén volt a 310,30 forintos szint környékén. 314,90 forinton is jegyezték hétfőn az eurót.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink