Elemzések Mi történt a 37. héten?

Mi történt a 37. héten?

Biró Csongor | 2014.09.12 12:54

Mi történt a 37. héten?

Az év 37. hetét főként geopolitikai események és várakozások, semmint makrogazdasági jelentőségű adatok és mozgások jellemezték. A hazai gazdaság szereplői feszülten figyelik a szomszédos eseményeket, árgus szemeik a forinton vannak, amely ingadozott a héten. A járműiparban ezúttal is voltak remek hírek: az Audi új járműgyárában elkészült a százezredik autó, átadták a négymilliomodik Swiftet, elindult Budapesten a BuBi és bemutatkozott a magyar gyártású elektromos busz.

Hirdetés

Gyártók

Elkészült a százezredik autó a 2013-as sorozatgyártás megkezdése óta az Audi Hungaria új járműgyárában: a jubileumi modell, egy gleccserfehér Audi S3 Limousine csütörtökön gördült le a gyártósorról. A piros belsődizájnnal kialakított járművet egy Győrben gyártott 2.0 literes TFSI motor hajtja, és az Egyesült Államokban talált gazdára. A vállalat tavaly június óta gyártja az Audi A3 Limousine-t, október óta az A3 Cabriolet modellt és néhány hete az Audi TT új generációját. A modellek iránti nagy keresletnek köszönhetően a vállalat augusztusban bevezette a harmadik műszakot a járműgyártásban.

A Daimler-csoporthoz tartozó Mercedes-Benz újraszervezi gyártótevékenységeit és járműplatformjait, hogy növelje rugalmasságát és termelékenységét, valamint csökkentse a fix költségeket, illetve a modellenkénti beruházások mértékét. Ez érinti majd a kecskeméti gyár működését is. Bemutatták az Evopro, 64 személy szállítására képes, akkumulátorral működő elektromos buszát, amely 100 kilométerenként 60 kilowattóra energiát fogyaszt.

Ünnepel a Suzuki: már négymillióan vezetnek Swiftet. Eladták a négymilliomodik autót, melyhez kilenc évre és kilenc hónapra volt szükség. A Suzuki Esztergomból limitált SX4 S-Cross modelleket szállít a német piacra. A limited felszereltség bőséges extrákat takar.

Beszállítók

Az utóbbi évek egyik legnagyobb Heves megyei gépipari beruházását hajtották végre az elmúlt egy évben az Eger közelében fekvő Maklár község külterületén. A jó szervezésnek és az összehangolt munkálatoknak köszönhetően mindössze 327 nap alatt készült el az a ZF Lenksysteme üzemcsarnok, amelyben rövidesen megkezdődik az elektromos kormányművek gyártása. A zöldmezős beruházásban felépített, 26 000 négyzetméter teljes alapterületű új telephelyen több szerelősoron gyártanak kiváló minőségű EPSapa elektromos kormányműveket.

Az Európai Bizottság jóváhagyta az Apollo Tyres (Magyarország) Ltd. számára a gyöngyöshalászi gumiabroncsgyár felépítéséhez nyújtandó, összesen 95,7 millió eurós - megközelítőleg 29 milliárd forintos - regionális beruházási támogatást.

Techtogethter

Már alig két hónap van hátra az Autopro által éltre hívott Techtogether diákversenyig. November 5-7. között nyolc egyetem és főiskola csapata mérkőzik meg egymással. Folytatjuk a 18 csapat bemutatását két fővárosi egységgel. 566 kilométerre képes egy liter benzinből az Óbudai Egyetem járműve. A csapat 2008 óta minden évben részt vesz a Shell Eco Marathonon – rátermettségüket legközelebb novemberben a Techtogether hallgató versenyen bizonyíthatják. A Budapesti Műszaki Egyetem csapata a maga nemében történelmet írt: 2007-ben ugyanis BME Formula Racing Team volt első olyan magyar csoport, amelynek tagjai részt vettek a világméretű Formula Student versenysorozatban.

Oktatás

Elektromos hajtású kommunális hulladékgyűjtő autó prototípusát fejlesztették ki a Debreceni Egyetem (DE) műszaki karán csaknem 440 millió forint európai uniós és hazai központi költségvetési támogatással - jelentette be Szűcs Edit, a kar dékánja.

Ipar

Az ipari termelés idén júliusban 12,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a termelés bővüléséhez a járműgyártás növekedése járult hozzá leginkább. Az ipari export az év első hét hónapjában 12,6 százalékkal, júliusban 15,3 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének több mint felét adó két alágból a több mint egyharmad részt képviselő járműgyártás kivitele júliusban az idén eddig a legnagyobb mértékben, 32 százalékkal nőtt.

Hitelpiac

Júliusban a vállalati szektor hitelállománya 82,1 milliárd forinttal zsugorodott, míg a tranzakciókat vizsgálva a vállalati kölcsönök állománya 35,4 milliárd forinttal apadt: ezen belül a forinthiteleké 3,8 milliárd forinttal emelkedett, a devizakölcsönöké 38,8 milliárd forinttal csökkent.

Forint

Idei árfolyammélypontja közelébe gyengült kedden a forint: az eurót délután fél háromkor 317,18 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben a kora reggeli 315,26 forint után. Az euró árfolyama hétfő reggel 313,67 forint volt, péntek reggel pedig 314,21 forinton jegyezték.

K+F

A következő európai uniós költségvetési ciklusban Magyarország 2,1 milliárd eurót fordíthat kutatás-fejlesztésre (K+F), ami kétszerese az előző időszakban kapott kohéziós támogatási keretnek - közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Kiemelt Partnereink