Elemzések Mi történt a 31. héten?

Mi történt a 31. héten?

Biró Csongor | 2015.07.31 16:22

Mi történt a 31. héten?

Ha azt gondolnánk, nyáron pihen a járműipar, tévedünk, itt a bizonyíték arra, mi minden történt az elmúlt héten a járműiparban és a magyar gazdaságban.

Hirdetés

Top cégek, gyártók

Az Audi Hungaria sikerrel zárta 2015 első félévét: a vállalat több motort és járművet gyártott és 11,7 százalékkal növelte árbevételét az előző év azonos időszakához képest. Ezzel egy időben az Audi Hungaria tovább erősítette kutatás-fejlesztési tevékenységét Győrben. Június végén minden eddiginél több munkatárs dolgozott a vállalatnál. Egy sor új fejlesztés és beruházás révén tovább erősödik Magyarország és az Audi szövetsége - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az autógyártó társaság igazgatóságának elnökével a bajorországi Ingolstadtban folytatott megbeszélése után.

Gyárvezetők a magyar külügyminiszterrel

Jótékonysági árverés keretében talált gazdára a Kecskeméten elsőként legyártott Mercedes-Benz CLA Shooting Brake modell, melyet Lewis Hamilton vásárolt meg 28 millió forintért. Aukción kívül azonban ennél is többet ajánlottak a különleges autóért, mely végül 30 millió forintért kelt el két nappal az esemény után. Így összesen 44 113 000 forintot gyűjtött össze a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára a szervező Mercedes-Benz Hungária Kft. és Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

Kkv-k, beszállítók

7 milliárdból épített hajtóműgyárat a BorgWarner Oroszlányban. Az amerikai tulajdonú járműipari beszállító új magyarországi üzemében induláskor 160 embert foglalkoztat. A gyár Jászberény mellől, Szentlőrinckátáról költözött Oroszlányba, a cégcsoport turbófeltöltőket gyártó üzeme mellé. Főként a Jaguar és a Land Rover autói számára készítenek összkerékhajtáshoz szükséges hajtó- és osztóműveket, de a vevők között van a Volvo és a Volkswagen is.

Több összehasonlításban is a legjobbak közé tartozik a tatabányai AGC a japán tulajdonú cégcsoport európai autóüveggyárai között. Papp Zoltán, az AGC Glass Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy erősségük az oldalüveg gyártása, az idén várhatóan megdől a rekord, 13 millió készül majd a magyarországi gyárban.

A hazánkban első európai zöldmezős gyárát építő Apollo Tyres másodszor kapta meg a Legjobb munkahely díját az indiai autóalkatrész-gyártó cégek közül. A cég magyarországi üzemében 2017 elején indul majd a gyártás, jelenleg frissdiplomás mérnököket és érettségizett munkatársakat keresnek az épülő egységbe.

A tiszakécskei Andritz Kft. 144 millió forint uniós támogatást nyert, amelynek felhasználásával technológiafejlesztést és gyártócsarnok bővítést valósított meg. A gazdasági társaság közleménye szerint a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében nyert támogatással megvásároltak egy digitális, szinkronizált, teljesen hidraulikus négyhengeres hengerítőgépet, bővítették festőkapacitásukat, valamint 225 négyzetméterrel megnövelték gyártócsarnokukat.

MetLog Logisztikai Központ néven új ipari szolgáltató létesítmény épül a Mercedes gyárának szomszédságában. Internetes árverésen árusítja eszközeit a Continental Automotive Hungary Kft. A kiárusításra technológiai korszerűsítés miatt kerül sor. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljáró versenytanácsa engedélyezte, hogy a Flextronics International Europe B.V. közvetlen egyedüli irányítást szerezzen a Micoh B.V. cégcsoportban.

Techtogether

Szebb, könnyebb, gyorsabb lett: leleplezték a győriek a formulaautójukat. Közel egy évig zajlottak a munkálatok a Széchenyi István Egyetemen, de megérte: a csapat rajthoz állhat az augusztusi Formula Student Hungaryn. Bemutatjuk az új versenyautót.

A Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói többféle járműépítő versenyen is kipróbálják magukat: az olvasóink találkozhattak már a robotépítőkkel, a pneumobilt készítőkkel vagy a motorosokkal, ezúttal pedig a világ egyik legnagyobb energiatakarékossági versenyén helyt álló csapattal, a GSZK Shark Teammel ismerkedhetnek meg. Pfeiffer Norberttel, a csapat műszaki vezetőjével beszélgettünk, aki elmondta, 2014 februárjában alakult meg a csapat azzal a céllal, hogy a Shell Eco-marathonon is megmutathassák a BME-sek a rátermettségüket.

Palkovics szerint nincs ok aggodalomra. A tervezett felsőoktatási átalakítás meg sem közelíti az elmúlt 25 év jelentős átalakításait - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára. Palkovics László a csütörtökön bejelentett felsőoktatási átalakítással kapcsolatban azt mondta, mindössze "néhány karnak máshová helyezéséről és egy-két egyetem létrehozásáról van szó". A részletekről szólva elmondta: a Nyugat-Magyarországi Egyetem (NYME) integrációja nem úgy sikerült, ahogyan tervezték. Mint mondta, "azok az együttműködési hiányosságok, amik kialakultak", nem kezelhetők máshogyan, csak úgy, ha jelentősen átalakítják az egyetemet. A tervezett változtatások értelmében az NYME soproni erdőmérnöki kara önálló intézményként működne tovább, kibővítve képzését. Szintén önállóvá válna a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ. Az egyetem mosonmagyaróvári mezőgazdasági és élelmiszeripari kara, valamint a győri Apáczai Csere János kar pedig a győri Széchenyi István Egyetem részeként működne tovább.

Gyakorlatorientált vezetéstudományi MBA képzéseket indít a Széchenyi István Egyetem, amelyre olyan tapasztalt menedzserek jelentkezését várják, akik szakmájuk nagymesterévé kívánnak válni.

Termékek

Hazai fejlesztésű Heros Aquadux X 1500-as típusú gépjárműfecskendőt mutattak be Budapesten, a IX. kerületi tűzoltóságon 2015. július 29-én.

Egymástól függetlenül két nagy tételű visszahívást jelentett be az FCA: hol egy túlérzékeny szenzor a hibás, hol kábelkötegekkel van gond. Van viszont egy jól ismert közös nevező: hát persze, a légzsák.

Technika

A navigációs iparág egyik legfontosabb, állandó kérdése, hogy hogyan lehet még biztonságosabbá tenni a vezetést. Az NNG egy innovatív japán tech-céggel együtt dolgozva kínál erre megoldást.

Gazdaság

A belföldi értékesítési árak 1,1 százalékos csökkenése és az exportárak 2,9 százalékos emelkedésének eredőjeként júniusban 1,5 százalékkal magasabbak voltak az ipari termelői árak, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Összesen 1036 vállalkozást érintett a munkavállalók jogviszonyának rendezettségére irányuló akcióellenőrzés, amely a vizsgált munkáltatók 84 százalékánál tárt fel valamilyen munkaügyi jogsértést - derül ki az ellenőrzést végző Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának összefoglaló jelentéséből.

Hasznos olvasnivaló

Az Automobilwoche szaklap közzétette a legnagyobb árbevételű autóipari beszállítók százas toplistáját. Náluk fizetős a lista, mi ingyen adjuk: íme.

Kínában felvillant a piros lámpa. Nőnek a kínai gyártók aggodalmai és az elemzők a romló iparági hangulat miatt félnek a recessziótól. A Volkswagen-csoport az első félév eladásai alapján megelőzte az eddigi világelső Toyotát, így három évvel hamarabb teljesítette a kitűzött célt.

Már csak hetek vannak hátra a bejelentésig, de a brit sajtó szerint biztosan Lengyelországban építi fel kelet-európai autógyárát a Jaguar Land Rover. Ha még nem lenne elég baja az FCA konszernnek, most egy 105 millió dolláros csekkel kénytelenek a kasszához fáradni.

Van olyan szegmense a járműiparnak, ahol nem végsebességre, nem is fogyasztásra hegyezik ki a meccset. Jöjjenek hát a lomha üzemanyag-zabálók, amelyek cserébe akár egy hegyet is képesek elhordani, egyetlen fordulóval!

Kiemelt Partnereink