Elemzések Mi történt a 21. héten a járműiparban?

Mi történt a 21. héten a járműiparban?

autopro.hu | 2015.05.22 16:31

Mi történt a 21. héten a járműiparban?

Jól teljesít a Mercedes, fejlesztett a Hankook, az Epcos és tengernyi beszállító. Audi Q7-est teszteltünk, magyar buszokat vesz Pécs. Az USA a járműipar eddigi legnagyobb botrányát és a világ legnagyobb visszahívását szállította a héten.

Hirdetés

Gyártók

Kecskemétre látogattunk, ahol Thomas Geier, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a hazai importőrrel közösen tartott pénzügyi évértékelő sajtótájékoztatót. Körül is néztünk az autógyárban, képekkel gazdagon fűszerezett beszámolónk itt érhető el.

Tesztünk alanya ezúttal az Audi új Q7-es modellje volt. Az előző szériából szinte semmi sem hiányzott, csak a kisebb fogyasztás és a könnyebb építésmód. Na, de most ennek is eljött az ideje: számtalan újítás és innováció mellett az utód 325 kilogrammal könnyebb és motorjai átlagosan 25 százalékkal gazdaságosabbak.

A Fiat Chrysler akkora vádat kapott a nyakába, ami, ha beigazolódik, romba döntheti a konszernt (10 millió autójukat lennének kénytelenek visszavásárolni), de az amerikai ipar is megsínylené a dolgot. Hogy mit követtek el? Ide kattintva kiderül.

Sergio Marchionne nem alhat nyugodtan, akár be is dőlhet az FCA

Indiai és magyar gazdasági kapcsolatok erősítésének szándékával utazott Ázsiába Szijjártó Péter miniszter, aki a Tata autógyártó első emberével is tárgyalt. Nem tudjuk, pontosan miről beszéltek, azt viszont több szlovák forrás is ugyanazon a napon tette közzé, hogy se hazánk, se Csehország nem esélyes a remélt Jaguar autógyár befogadásáért vívott küzdelemben, leginkább Nyitrára kerülhet a várhatóan 8 ezer főt foglalkoztató üzem. Vagy nem. Döntés még nincs, nyáron elvileg lezárul a történet.

A Neuzer név kapcsán humán hajtású kétkerekűek juthatnak eszünkbe elsőként, ám hamarosan már elektromos kerékpárokat is gyárt majd a vállalkozás Esztergomban.

Beszállítók

Befejeződött a magyarországi Hankook gyár bővítésének harmadik üteme. Az összesen 313 millió eurós (mintegy 94 milliárd forintos) beruházás révén 950 új munkahely jött létre és 19 millió abroncsra nőtt a rácalmási üzem éves gyártókapacitása.

Szombathely is bekapcsolódik az okosautók fejlesztésébe. A TDK csoporthoz tartozó Epcos húszéves történetének legnagyobb fejlesztését hajtotta végre: a 2013-ban kezdődött beruházás összértéke 10,5 milliárd forint. A végeredmény egy 14 ezer négyzetméteres fejlesztő- és gyártóközpont, amelyet pénteken mutattak be. 200 új munkatársat is felvesznek.

A kínai Shanghai Feilo Acoustics CO, Ltd. LED-lámpákat gyártó üzemet épít Sárospatakon, a 30 millió eurós beruházás előkészítéséről ezen a héten írtak alá szándéknyilatkozatot.

Új üzemcsarnokot kapott a több mint harminc éve működő, többek között elektronikai berendezések, kapcsoló- és vezérlőszekrények gyártásával foglalkozó Kontakt-Elektro Kft. A létesítményt pénteken adták át Pécsen.

Kecskeméten gyárat is avattak a héten: átadták a francia Axon anyavállalat mintegy másfél milliárd forintos, zöldmezős beruházással felépített kábelüzemét.

Újabb üzemcsarnokot épít és 150 munkatársat venne fel a Schäfer-Oesterle Kft. a bonyhádi ipari parkban, a fél milliárd forintos beruházásról csütörtökön írtak alá a megállapodást.

A jövő robottechnikáját is előrevetítette a huszonöt éves IGM, akik ünnepi sajtótájékoztató számoltak be az elmúlt negyed évszázad eredményeiről.

Még rá sem pihenhetett a világ az FCA botrányra, amikor a Takata még saját maga számára is magasra emelte a visszahívás-lécet, pedig azt hihettük, már elérte a csúcsot a japán beszállító. Közel 34 millió autót kell egyazon hiba miatt visszahívnia a velük szövetkezett gyártóknak, valamennyi jármű az USA kereskedéseiben talált gazdára. Alighanem ez a történelem eddigi legnagyobb autó-visszahívása.

Lezárult a 12,4 milliárd dolláros felvásárlási folyamat, amely révén a német ZF Friedrichshafen megvette a vezetésbiztonsági rendszereket szállító TRW Automotive Holdingot.

Eközben a Continental 600 millió euróért megveszi az Elektrobit Oyj autóipari üzletágát, hogy tovább fejlessze a vezető nélküli autós technológiát.

A PACE-díjat a világ leginnovatívabb beszállítóinak ítélik oda. Idén a Continental mellett a Valeo, a GKN, a Mahle és az FTE hajtásrendszerei is kiérdemelték az elismerést. Az új megoldások segítenek a gyártóknak az egyre gazdaságosabb járművek fejlesztésében.

Szolgáltatók

Buszcsere program keretében újítják meg Pécs elavult közösségi közlekedési eszközparkját 2013 óta. Az újonnan vásárolt, Allison automata sebességváltóval szerelt magyar Credo buszok üzemanyag-felhasználás és megbízhatóság tekintetében is bizonyítottak.

Bükkaranyoson adták át az ABB egyenáramú gyorstöltő állomását. Ez az első olyan gyorstöltő Magyarországon, amelynek villamos energia ellátása egy szélerőmű rendszeréhez kapcsolódik.

Az ország két szélén, Tiszaújvárosban és Kapuváron szinte egyszerre adtak át hasonló e-kutakat, ám utóbbi két esetben napenergiából nyerik a tiszta üzemanyagot.

Pozsonyban tartotta harmadik regionális autóipari konferenciáját a PwC, amelyen a magyar és a szlovák autóipar fejlődését, növekedési lehetőségeit vették számba.

Techtogether, képzés

Az Ipar Napjai (Mach-Tech) kiállítás adott otthont a Techtogether GTE Mach-Tech nevet viselő mérnökhallgatói csapatversenynek. A verseny célja az volt, hogy lehetőséget adjon a tehetséges fiatalok és a friss munkaerőre vágyó cégek találkozásának. Megszólaltattuk a résztvevőket.

Kecskeméti látogatásunk során Thomas Geier, a Mercedes-Benz gyárának vezetője a duális szakképzés és duális főiskolai képzés kapcsán is megnyilatkozott.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) is csatlakozott a Járműipari Felsőoktatási és Kutatási Együttműködési Megállapodáshoz (JEM), amely az alapját szolgáltatja az ügynökség által működtetett TIER UP! elnevezésű kkv-képzési programnak.

A kormány szerint nagyon sok fiatal szeretne hazajönni, ismét itthon boldogulni. Czomba Sándor egy ehhez kapcsolódó kezdeményezésről számolt be, ám kiderült, csak pár száz érdeklődőt tudtak megszólítani, s eddig mindössze egy vonatkozó megállapodást készítettek elő.

A magyarországi hiányszakmák tizes listáját már hatodik éve a szakmunkások vezetik, második helyen a sofőrök, a harmadik helyen pedig a mérnökök állnak.

Gazdaság

1,17 millió új járművet állítottak forgalomba az Európai Unióban áprilisban, 6,9 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, míg márciusban még 10,6 százalékkal bővült az értékesítés. Áprilisban már a huszadik egymást követő hónapban nőttek az eladások az Acea európai iparági szövetség adatai szerint.

A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, költségvetési intézményeknél és a nonprofit szervezeteknél 4,1, a közfoglalkoztatottak nélkül számítva 3,0 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek az első negyedévben – jelentette a KSH.

EUR/HUF árfolyammozgás a 21. héten

A forint nagy gyengülésbe kezdett az euróval szemben a hét elején, majd megnyugodott a helyzet, és nagyjából az induló értéknél fejezte be az utolsó munkanapot a magyar fizetőeszköz. Ez viszont nem mondható el a dollár kapcsán, az USD/HUF devizakereszt grafikonján jól látható a forint gyengülése, amely az amerikai valuta (újra)erősödését igazolja vissza.

USD/HUF árfolyammozgás a 21. héten
Hirdetés

Kiemelt Partnereink