Elemzések Mi történt a 20. héten a magyar járműiparban?

Mi történt a 20. héten a magyar járműiparban?

autopro.hu | 2015.05.15 15:26

Mi történt a 20. héten a magyar járműiparban?

Átadták a győri autógyár új motorfejlesztő központját, megrendeztünk egy újabb mérnökhallgatói versenyt az Ipar Napjai Mach-Tech rendezvényhez kapcsolódva. A Rába nemzetközivé válna, 12 millió autót hívtak vissza világszerte.

Hirdetés

Gyártók

A hét első napján átadták az Audi Hungaria győri gyárának új motorfejlesztő központját. Az esemény alkalmával a négykarikások fejlesztési terveivel kapcsolatban Stefan Knirsch, az Audi AG motorfejlesztési területének vezetője válaszolt kérdéseinkre.

Pénzügyi eredményét értékelő sajtótájékoztatót tartott ismét a Rába Nyrt., amelynek során szóba került a terv, miszerint nemzetközi vállalatcsoporttá fejlődne a győri székhelyű társaság.

Az Audi lett az április hónap nyertese értékesítési adatok alapján a prémium márkák között. A sajátos hármas versenyében a BMW a második, a Mercedes-Benz zárja a sort.

A nagyvilág járműiparában ez a hét főként a visszahívásokról szólt: 5 millió Honda és Daihatsu, nagyjából ugyanennyi Toyota, s ehhez képest mindössze félmillió GM-gyártmány kapta meg behívóját a legközelebbi márkaszervizbe.

Beszállítók

Május közepén tartották a fővárosi Hungexpo területén az Ipar Napjai Mach-Tech kiállítást, amelyen szakportálunk is jelen volt. Az egyedülálló szakmai seregszemléről körképet közöltünk, a kiállítók közül a felületkezeléssel foglalkozó Kenvéd Kft. vezetőjével beszélgettünk a helyszínen.

Felállították a Yamazaki Mazak magyarországi Technológiai Központjának első pillérjét Sóskúton, ezzel hosszabb távon gyökeret verhet hazánkban a japán vállalat.

Detroitban és Tokióban is irodát nyitott az NNG. Bár a fejlesztési munka Magyarországon zajlik, kulcsfontosságú a helyi ügyfelek igényeinek gyors és pontos kiszolgálása, valamint a folyamatos kapcsolattartás – ez indokolja az új irodák megnyitását.

Szolgáltatók

A Magyar Nemzeti Kereskedőház még idén irodát nyit Szerbiában, amelynek az lesz a feladata, hogy a magyar és a szerb piaci szereplők tevékenységét összehangolja.

A 2008-ban alakult Professio Klaszter elnökével beszélgettünk. A szervezet célja a fémipari szakmák népszerűsítése, a kapcsolódó képzések és gyakorlati lehetőségek fejlesztése. A cégtársulás fontos szerepet vállalat a győri Techtogether Junior rendezvény megvalósításában is.

Együttműködési megállapodást írt alá a Miniszterelnökség vezetője a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) és a Magyar Építész Kamara (MÉK) elnökeivel. A legfontosabb közös feladatok között az európai uniós források hatékonyabb és átláthatóbb felhasználása szerepel.

Techtogether, oktatás

A héten újabb mérnökhallgatói versenyt rendezett szakportálunk. Május 15-én a Hungexpo adott otthont a színes és hasznos rendezvénynek.

Könnyen lehet, hogy megszűnik a műszaki menedzser szak, hacsak nem tudják a képzőhelyek jobban összehangolni tananyagukat az ipari elvárásokkal.

Gazdaság

Szeretünk nagyhatalmi szerepben feltűnni, legalábbis kommunikációs szinten mindenképp. Azonban van, amiben nincs nálunk jobban teljesítő ország a környéken. Magyarországon a legmagasabb a cégmegszűnések aránya a régióban, az összes aktív magyar vállalkozás több mint negyede, 27,4 százaléka szűnt meg tavaly.

Az első negyedévben 8 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. Márciusban az ipari kibocsátás 11,6, a munkanaphatástól megtisztítva 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Szezonálisan és munkanaphatással korrigálva a termelés 2,6 százalékkal múlta felül az előző havit.

A GDP 4 százaléka, mintegy 1400 milliárd forint jut uniós forrásból megvalósuló programokra, beruházásokra a költségvetés alapján a következő évben.

Az elemzők várakozásával csaknem megegyezően, 3,4 százalékkal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az Európai Unió 28 tagállamában és az euróövezet 19 országában szezonális kiigazítással egyaránt jóval szerényebb mértékben, 0,4 százalékkal növekedett a (GDP) az idei első negyedévben a tavalyi év utolsó negyedéhez képest.

A forint gyengülő pályát járt be a héten az euróhoz képest, amint a mellékelt grafikon mutatja, miközben a dollárhoz képest ott zárta a hetet a magyar fizetőeszköz, ahonnan hétfőn indult, vagyis a 270-es élrték közelében.

Olvasnivaló

Megállíthatatlanul közeledik az okosautók világa. De ki birtokolja a járművek által generált adatokat? Jó ideje törik a fejüket sokan a dilemmán, mi is igyekeztünk jogász szakértő segítségével ösvényt találni a problémák sűrűjében.

Kiemelt Partnereink