Elemzések Masszív béremelésért kiált az ország

Masszív béremelésért kiált az ország

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2015.11.05 09:53

Masszív béremelésért kiált az ország

Ha annyira jól teljesít a gazdaság, a szakszervezetek szerint ideje lenne, hogy ezt a munkavállalók is megérezzék, mielőtt elfogy a hazai munkaerő.

Hirdetés

A visegrádi országok bérszínvonalával összevetve 15-20 százalékkal alacsonyabbak a magyar bérek. A gazdasági növekedés egyik akadálya egyre inkább a növekvő munkaerőhiány – leginkább az iparilag fejlett terülteteken, vagyis az Észak-, és a Nyugat-Dunántúlon, Közép-, és Észak-Magyarországon – állapítják meg elemzésükben a Raiffeisen Bank közgazdászai.

A szakértők a Világgazdaság cikke szerint rámutatnak, hogy a bérelemelésekkel egyelőre inkább csak egymástól tudnak elszipkázni munkaerőt a vállalatok. – Ahhoz, hogy az országon belüli mobilitással vagy a külföldön munkát vállaló magyarok hazaköltözésével oldódjanak meg a munkaerő-problémák, sokkal markánsabb béremelésre lenne szükség – hangsúlyozzák.

Az alacsony bérek elvándorláshoz vezettek, emiatt a beruházási ráta idén ismét visszaeshet a korábbi pár évben tapasztalható emelkedő trendet követően. Több helyen a feldolgozóipari kapacitásbővítések ugyanis éppen a megfelelő munkaerő hiánya miatt nem valósulnak meg.

Ehhez a gondolatkörhöz társul a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZ) kezdeményezése: a minimálbér 9 százalékos emelését szeretnék elérni. Az idei 3,4 százalék után ugyanakkor túl nagy ugrásnak tűnhet a szinte háromszoros növekedés, Lázár János a 2016-os költségvetés elfogadása után azt jelezte, hogy a kormány 5,5 százalékkal számol – idézi a politikust a nol.hu.

– Az érdekszövetségek között egyetértés van abban, hogy a minimálbér nettó összegének el kell érnie a mindenkori létminimumot, amely ma legalább húszezer forinttal haladja meg a legkisebb keresetet – hangsúlyozza Kordás László, a MASZ elnöke. Álláspontja szerint álláspontja ha az ország olyannyira jól teljesít, amint azt vezető politikusok hangoztatják, ideje volna lépéseket tenni annak érdekében, hogy ezt az a közel egymillió munkavállaló is érzékelje, akiket minimálbéren dolgoztatnak.

A fizetések emelésével Kordás szerint különben az állam és a vállalkozások sem járnának feltétlenül rosszul, mert a belső kereslet növekedése magasabb áfabevételt hozna, ugyanakkor gazdaságélénkítő hatása lenne. A nyomott fizetések ráadásul a versenyképességet veszélyeztetik – tette hozzá –, hiszen a magasabb jövedelem reményében egyre több szakképzett ember keres külföldön munkát.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink