Elemzések Magával rántotta a VW a német tőzsdét

Magával rántotta a VW a német tőzsdét

MTI | 2016.04.25 16:09

Magával rántotta a VW a német tőzsdét

A dízelbotrányba keveredett autógyártó szinte köddé vált osztaléka miatt idén a DAX indexben foglalt vállalatok összesítve kisebb összeget fizetnek részvényeseiknek, mint tavaly.

Volt alapja a várakozásoknak, rekordot hiúsított meg a Volkswagen: a DAX indexet alkotó 30 német nagyvállalat tavalyi eredménye után 29,2 milliárd euró osztalékot tervez kifizetni az idén részvényeseinek, 1,9 százalékkal kevesebbet, mint tavaly. A halmozott osztalék-kifizetés annak ellenére is csökken, hogy a harminc vállalatból 24 növelte azt a tavalyihoz képest, közülük pedig 15 olyan nagy összeget fizet ki, mint még soha.

A Volkswagen azonban tavalyi 1,6 milliárd eurós rekordvesztesége után 96 százalékkal vágta vissza idei osztalékfizetési tervét. Miközben a 2014-es eredmény után tavaly 4,80 euró osztalékot fizetett minden törzsrészvényre, az idén a 2015-ös eredmény után mindössze 11 centet.

Bár több német tőzsdei cég is rekordosztalékot fizet, a VW miatt nem látszik a növekedés

A DAX-cégek között a legnagyobb kifizető idén a Daimler lesz a tavalyi rekorderedmény után egyharmadával megemelt osztalékával: a stuttgartiak 3,5 milliárd eurót fizetnek ki osztalékként, a második legnagyobb kifizető, az Allianz biztosító társaság pedig 3,3 milliárd eurót, hét százalékkal többet, mint tavaly.

Kiemelt Partnereink