Elemzések Hiába a sok fejlesztés, a fogyasztók nem kérnek az önvezetésből

Hiába a sok fejlesztés, a fogyasztók nem kérnek az önvezetésből

autopro.hu/B.B. | 2016.05.24 10:31

Hiába a sok fejlesztés, a fogyasztók nem kérnek az önvezetésből

Van, aki nem bízik a gépekben, van, aki a vezetés élményét nem adná – egy friss kutatás szerint ötből négy autós nem vásárolna önvezető kocsit.

Hirdetés

Egy Egyesült Államokban készített felmérés szerint ötből négy sofőr nem vásárolna teljes mértékben önvezető autót, az autósok 46 százaléka pedig még a részlegesen önálló járművet sem használna. A University of Michigan vezetésével készült vizsgálat szerint csupán a közlekedők 16 százaléka hajlandó letenni voksát a vezető nélkül teljes mértékben működőképes járművek mellett.

Ami a korosztályok szerinti megoszlást illett, nem hozott nagy meglepetést az adatok közzététele: a 18 és 29 év közöttiek közel 20 százaléka, a hatvan év felettieknek azonban mindössze 9,6 százaléka bízná a robotpilótára az autó működtetését. A 30-44 éves korcsoport nyitott leginkább az újítások iránt, 22 százalékuk ülne szívesen teljes mértékben autonóm járműbe.

A felmérés az önvezetés által keltett félelmeket is vizsgálta: csak minden tízedik megkérdezett vélte úgy, hogy nincs mitől tartani a sofőr nélküli járművekkel kapcsolatban, 37 százalékukat viszont „nagyon aggasztja” az új technológia. A válaszadók 95 százaléka még a teljesen önvezető autóban is szívesen látna kormánykereket, gáz- és fékpedált, hogy szükség esetén átvehesse az irányítást a géptől.

Érdekes lenne a vizsgálatot rendszeresen megismételni, hiszen a támogatók aránya minden bizonnyal növekedésnek indul, ahogy egyre szélesebb közönség számára válik lehetővé a technológia használata. A felmérés pontosságát azonban valamelyest megkérdőjelezi, hogy az autonews.com szerint mindössze 618 főt kérdeztek meg.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink