Elemzések Házhoz mentek: az Opelért lobbizott a kormány - Ez történt a 11. héten

Házhoz mentek: az Opelért lobbizott a kormány - Ez történt a 11. héten

Wurmbrandt András | 2017.03.20 11:50

Házhoz mentek: az Opelért lobbizott a kormány - Ez történt a 11. héten

Miközben a múlt héten Ingolstadtban kiderült, mennyi prémiumot kapnak a győri Audi dolgozói, és rendőrök tartottak házkutatást a négykarikás gyártó több németországi telephelyén, a magyar külügy a szentgotthárdi Opel gyárért lobbizott Rüsselsheimben. Ez történt a járműiparban a 11. héten.

Hirdetés

Gyártók

A magyar kormány párbeszédet kezdeményez az Opellel és új tulajdonosával, a francia PSA csoporttal annak érdekében, hogy fenntartsák és tovább bővítsék magyarországi kapacitásukat, a szentgotthárdi gyárat – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Opel vezetőivel a társaság rüsselsheimi központjában folytatott megbeszélése után. Mindeközben itthon az Opelnél ünnepeltek: a szentgotthárdi gyárban ugyanis 25 évvel ezelőtt készült el az első modell, és ez az ipari háttér nagyban meghatározta, hogy a márka az elmúlt évek alatt a legnagyobb darabszámban eladott személyautók egyike volt Magyarországon.

Tizedével csökkent tavaly a győri Audi Hungaria Zrt. árbevétele; a 2015-ös 7,906 után 7,136 milliárd eurós adatot mutatott ki a társaság - hangzott el az Audi-konszern ingolstadti székhelyén tartott sajtótájékoztatón, ahol az is kiderült, mekkora prémiumot kapnak a magyar dolgozók.
Épp a sajtótájékoztató ideje alatt tartottak házkutatást a rendőrök az Audi ingolstadti központjában és több telephelyén. Vizsgálódtak a többi között az Audi neckarsulmi üzemében, és a VW wolfsburgi központjában is.

Közben cáfolta a Renault autógyár, hogy az emissziós értéket illetően csalásra lehetőséget adó szoftverrel szerelték fel dízelmotoros modelljeiket, ahogy azt a Libératon című napilap állítja. A cég jelezte, hogy minden szabályt betartott, és kizárólag a nyomozóknak hajlandó magyarázatot adni.

Beszállítók

Minden eddiginél nagyobb béremelést tervez a Sanmina. A tatabányai cég növelte az elmúlt évben az eladásait és a dolgozók számát egyaránt. Idén az automatizálás mellett további növekedést terveznek, tudtuk meg dr. Hoffmann Károly ügyvezető igazgatótól.

Megalkotja a jövő önvezető autóinak agyát a Bosch- erről a berlini Bosch ConnectedWorld 2017 nemzetközi konferencián számoltak be.

Új generációs ablakemelő szerelvényeket fejlesztenek a japán Hi-Lex magyarországi gyárában, a rétsági Hi-Lex Hungary Kábelrendszer Gyártó Kft.-ben, a 362,4 millió forintos projekthez a kft. 155,7 millió forintos támogatást nyert a Széchenyi 2020 "Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása" című pályázaton.

Szolgáltatók

Emelkedniük kell az autóipari béreknek- erről a németországi IG Metall szakszervezeti szövetség elnöke, Wolfgang Lemb beszélt személyesen az Autopro-nak, Kecskeméten.


Magához tért a járműipar- jelentette ki Lepsényi István. A Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára elmondta, 8 százalék fölötti növekedést produkált a járműipar, a készjármű kibocsátás 3,9 százalékkal bővült, az alkatrészgyártás pedig 11 százalék felett volt.

Techtogether

Karcsú kerékburkolattal csökkentik a légellenállást az Óbudai Egyetem hallgatói. Az egyetemisták a május végén megrendezendő nemzetközi energiatakarékossági versenyre, a Shell Eco-marathonra készülnek.

Kiemelt Partnereink