Elemzések Hatalmas fordulat elé néz az európai járműipar – ez volt a 25. hét

Hatalmas fordulat elé néz az európai járműipar – ez volt a 25. hét

autopro.hu/G.I. | 2016.06.27 06:17

Hatalmas fordulat elé néz az európai járműipar – ez volt a 25. hét

Nagy-Britannia az EU-ból való kilépés mellett döntött, ennek pedig súlyos gazdasági következményei lehetnek. A szavazás előtt hazai iparági szereplők kaptak szót, utána az autógyártók üzentek a folytatást illetően.

Hirdetés

Brexit

Az Egyesült Királyság szavazópolgárai 52-48 arányban úgy döntöttek június 23-án, hogy el kívánnak szakadni az Európai Uniótól. A történelmi jelentőségű voksolásról bőséggel írtunk előzetesen, ám szinte senki nem erre a forgatókönyvre készült igazából.

A döntés azért is jelentős, mert a szigetországgal élénk a kontinens más államainak, így hazánknak is a kapcsolata. A régiónkból a szlovákok aggódhatnak leginkább a következmények miatt.

Még a szavazást megelőzően faggattuk ki a hazánkban élő Jim Doherty brit üzletembert, aki árnyaltan látta és láttatta a kilépés/maradás összefüggéseit. Egy biztos: a magyar vállalkozás vezetője elbukta a fogadást.

Magyar járműipari döntéshozókat is megszólaltattunk, akik egybehangzó véleménye szerint Európa veszít a brit kilépéssel.

Gyártók

15 éves az Audi Hungaria duális képzése. A jubileumot úgy ünnepelte meg a győri vállalat, hogy díjazta a legjobbak diákokat.

A Volkswagen elkezdte körvonalazni azt a stratégiát, amellyel előre menekülnének a dízelbotrányt követően. Eközben vizsgálat folyik Martin Winterkorn és Herbert Diess, a VW márka vezetője ellen is.

A Jaguar Land Rover már említett leendő nyitrai üzemének munkaerő-piaci és gazdasági hatásairól, beszállítói kapcsolatokról, oktatásról, kihívásokról beszélgettünk a szlovákiai Közlekedésügyi Minisztérium államtitkárával.

Beszállítók

Milliárdos fejlesztést zárt le a turbófeltöltőket gyártó Sicta Miskolc mellett, rögtön meg is hirdettek egy újabb, hasonló volumenű beruházást.

A Knorr-Bremse beszállító beszállító Rail Systems Budapest divíziója sem tétlenkedik: 5,3 milliárdot fordítanak fejlesztésre. A beruházással csaknem 300 új munkahelyet hoznak létre a fővárosban, így dolgozóik száma 1500 fölé emelkedik.

Szolgáltatók

Visszavonul a Waberer's alapító-vezérigazgatója, Wáberer György a cég éléről. Ez nyilvánvalóan azt is jelenti, hogy átalakul a társaság, feltéve, ha jóváhagyják az erre vonatkozó tervet a részvényesek.

Az Ipar napjai kiállításon számos interjút készítettünk, erre a hétre is jutott belőle. Ezúttal a Prozesstechnik Kropf Kft.-t mutatjuk be.

Más hírünk is van a szigetországból: a Brit Nagykövetség Kereskedelmi Osztálya részt vett a szervezetet kísérő cégekkel az Automechanika Birmingham rendezvényen. Dávid Roland kereskedelmi tanácsadó elmondta, milyen új lehetőségeket kínálnak a magyar-brit üzleti kapcsolatok élénkítésére.

Techtogether

Egy kilowattóra energia pont annyira elég, hogy egy éhes ember megmelegítse az ebédjét, ám a SZEnergy kihozta ebből a maximumot: az általuk fejlesztett jármű ennyiből képes megtenni a Győr-Sopron távot oda és vissza.

Idén három Formula Student versenyen indul a Kefo Motorsport: a két hazai futam után keletnek veszik az irányt megújult járművükkel, így az orosz FS versenyt finanszírozzák a Techtogether-nyereményből a kecskemétiek.

Kiemelt Partnereink