Elemzések Franksokk után gyenge euró és nyugodt forint várható

Franksokk után gyenge euró és nyugodt forint várható

Gégény István | 2015.01.22 11:05

Franksokk után gyenge euró és nyugodt forint várható

Pénzügyi elemzőket kérdeztünk arról, hogy mi vár az év elején nagyot hullámvasutazó forintra. Mire készüljenek a vállalatok? Tényleg gyengül az euró? Miért borította fel a rendszert a svájci jegybank? Íme a válaszok.

Hirdetés

A referenciavalutához, vagyis az euróhoz képest december 22-én a 314-es érték alatt volt a magyar fizetőeszköz, azóta megközelítette a 327-es hegyet is, jelenleg a 316-os szint környékén jár a mutató. Nem véletlen a nagy kilengés: a legnagyobb tornamutatványt a svájci jegybank január 15-én bejelentett, váratlan döntése okozta, amivel elengedték a CHF/EUR 1,20-as árfolyamküszöböt. Ráadásul január 22-én fontos bejelentés várható az Európai Központi Bank (EKB) részéről, bár ez aligha fogja váratlanul érinteni a piacot. Nem könnyű ilyen hektikus környezetben higgadt döntéseket hozniuk a vállalkozásoknak – ebben kívánunk segítséget nyújtani a folyamatok hátterének feltárásával.

Élénken mozgott az elmúlt hónapban az EUR/HUF devizakereszt (portfolio.hu)

A hozzánk eljutó hírek és saját ismereteink mellett két elemzőt kértünk alaposabb helyzetelemzésre. Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője és András Bence, a Portfolio makrogazdasági elemzője olyannyira egybehangzó véleményt fogalmazott meg, hogy szinte nem is lehet különbséget tenni a megjegyzéseik között. Ez pedig arra utal, hogy amit állítanak, az nagy valószínűséggel be is következik, illetve a múltra vonatkozóan a valóságot fedi.

Mi történt a svájci frankkal?

2015. január 15-én a svjáci jegybank előzetes bejelentés nélkül arról határozott, hogy feloldja a nagyjából 3 éve fenntartott, euróhoz igazított árfolyamgátat. A szakportálunknak nyilatkozó pénzügyi szakértők szerint volt ráció az árfolyamküszöb meghúzásában, ám idő kérdése volt, hogy mikor oldja ezt fel Svájc. Az indok pedig – utólag, napokkal később már egyértelműnek tűnik – az Európai Bíróság azon, pár nappal korábbi döntése, amely zöld utat adott az Európai Központi Bank számára a kötvényvásárlásra, elkerülendő a kapuk előtt álló deflációt.

Így szállt el a forint a svájci jegybank bejelentésének hatására (portfolio.hu)

Egy lehetséges lavinaszerű pénzbeáramlást előzött meg tehát Svájc, hiszen az árfolyamküszöb fenntartása esetén – tipikus menekülő valuta lévén – egyre többen vettek volna frankot, aminek ellensúlyozásához Svájcnak eurót kellett volna vennie. Az így – feltételesen – felhalmozódó devizatartalék folyamatosan leértékelődött volna. Ennek a forgatókönyvnek a megvalósulását kívánta leginkább megakadályozni a svájci jegybank döntése. A bejelentés pedig nyilvánvalóan azért történt váratlanul, hogy ne tudjanak spekulatív ügyletekbe fogni előzetesen a befektetők. Ezzel a svájci gazdaság, mondhatni, kárt okozott magának, de a kisebbik rossz elvét követte. Így is, úgy is pánik lett volna a piacon; ha fennmarad az árfolyamgát, talán nagyobb lett volna a sokk az EKB döntése után – magyarázták a megkérdezett elemzők.

Mi lesz az euróval?

Az EKB jelen sorok írásakor még várható bejelentése kétségkívül feszültségben tartja a piacot. A többség 500 milliárd eurós kötvényvásárlásra készül, de az elmúlt napokban, órákban előkerültek más kimenetelt felvető „iparági pletykák”, amelyek meg is mozgatták az árfolyamokat. Ami biztosnak mondható: az euró gyengülni fog, a mérték és a kezdeti kilengés időtartama viszont nehezen megbecsülhető. Az euró további sorsát a változatlan összpiaci dollárerő is befolyásolja, hiszen az amerikai fizetőeszköz jó ideig még minden más domináns pénznemhez viszonyítva erősödni fog, ami a jövőbeni befektetésekre is érzékelhető hatást gyakorol.

Eképp fest vizuálisan a dollárerő - USD/HUF devizakereszt (portfolio.hu)

Mi várható a forint háza táján?

A megkérdezett pénzügyi szakértők nyugalomra intenek, pontosabban a forint nyugodt viselkedését vizionálják hosszabb távon. A euró/frank kurzus is visszatérhet az 1,20-as árfolyamküszöb közelébe, a múlt heti nagy elszállás amolyan „túllövés”, élénk piaci reakció lehetett. Nem számítanak a gazdasági elemzők frankerőre, inkább az valószínűsíthető, hogy az euróhoz képest viszonylag konszolidáltan fog viselkedni a forint, és nem hagyja el majd tartósan a 315-320-as sávot. Ami természetesen azt is jelenti, hogy gyengülő euró mellett gyengülő forinttal érdemes kalkulálniuk a vállalatoknak.

Hogyan tovább?

Továbbra sem adható egységes tanács valamennyi vállalat részére devizaügyben, hiszen nem mindegy, melyik pénznemmel szemben van kitettsége az adott cégnek, s milyen arányban exportál, avagy pénzügyi szempontból hány lábon áll. Annyi azonban a szakemberek várakozása alapján összegezhető: az EKB bejelentése utáni hangulati mozgások után az euró gyengülni fog, a forint várhatóan hűségesen követi majd, a frank sem száll majd el hosszabb távon. A dollár pedig továbbra is erős valutaként diktálja a tempót – amerikai részről 2015 második felében várható kamatemelésre vonatkozó bejelentés, ezt érdemes szem előtt tartani.

Nyugalom – ezt üzeni András Bence és Török Zoltán egyaránt. Az euró helyzete természetesen lakmuszként is felfogható, vagyis a kontinens közös devizája valójában Európa gazdasági állapotát tükrözi. Ebből pedig mindenkinek a maga szintjén, a saját beszállítói körét és kapcsolatrendszerét illetően kell levonnia a megfelelő következtetéseket.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke január 22-én délután bejelentette: 60 milliárd eurót vesznek havonta, 2016 szeptemberéig folyamatosan. Neve is van a folyamatnak: EAPP, vagyis Expanded Asset Purchase Program.

Kiemelt Partnereink