Beszállítók Fellendülőben a brit beszállítóipar

Fellendülőben a brit beszállítóipar

Panker Gergő | 2015.03.31 06:41

Fellendülőben a brit beszállítóipar

A brit autóipari tanács jelentése szerint a brit autóipari beszállítók egyre több rendelést kapnak az Egyesült Királyságban működő járműgyártóktól, amelynek köszönhetően az autóipari alkatrészek eladási volumene a tavalyi év során 19 százalékkal nőtt az azt megelőző időszakhoz képest.

Hirdetés

Jelenleg az országban gyártott autók kétharmadához szerzik be helyben az alkatrészeket szemben az 1970-es évekre jellemző 90 százalékos aránnyal. A jelentés szerint ennek ellenére a brit autóipar a reneszánszát éli: a brit autógyártás 2009 óta több mint 50 százalékkal nőtt, és mindez új lehetőségeket teremt a helyi beszállítók számára.

– Az autóiparunkban az elmúlt néhány év során fellendülést tapasztalhattunk, és ennek a sikernek köszönhetően körülbelül 1 milliárd font visszakerült az országba. Mindez annak a brit beszállítói lánc erejének és képességeinek köszönheő, amely kétség kívül új munkahelyeket és további növekedést hoz létre a jövőben – mondta Vince Cable kereskedelemért felelős államtitkár.

A tavalyi év során a brit autóipari termékek értékesítési volumenében 19 százalékos emelkedést tapasztaltak a 2013-as időszakhoz képest

Az „Autóipari beszállítói lánc növekedése: az előttünk álló lehetőségek“ című tanulmány egy további évi 4 milliárd fontos növekedési lehetőséget vázol fel az Egyesült Királyságban működő autóipari beszállítók számára, amelynek segítségével a következő évek során bővíthetik vállalatukat. A tanulmány ezen felül rávilágít az Egyesült Királyság beszállítói bázisának növekedéséhez szükséges lépésekre.

A növekedés a kormány és az autóipar együttműködésének köszönhető: az UKTI, az Egyesült Királyság kormányának kereskedelemért és befektetésekért felelős szervének irányítása alá tartozó brit autóipari tanács (Automotive Council) nagy erőkkel dolgozik azon, hogy erősítse az beszállító hálózatot és az 2013-ban létrehozott brit autóipari befektetési szervezetet (Automotive Investment Organisation - AIO), melynek célja, hogy külföldi befektetőket csábítson az ország autóiparába.

Megalapítása óta az AIO összesen több mint 10 ezer munkahelyet hozott létre, illetve több mint 768 millió font befektetést hozott az Egyesült Királyság autóipari beszállító hálózatába.

– Ez remek hír az ország autóiparának. Azon kívül, hogy bemutatja, hogy az Egyesült Királyság egyre népszerűbb befektetési helyszín a globális autóiparon belül, demonstrálja a külföldi befektetések erejét, amelyek segítettek feléleszteni az ország beszállítói hálózatát, illetve hozzájárultak számos munkahely megteremtéséhez, valamint az ország gazdasági növekedéséhez – hangsúlyozta Joe Greenwell, az AIO vezérigazgatója.

Kiemelt Partnereink