Elemzések Ez történt a járműiparban a 40. héten

Ez történt a járműiparban a 40. héten

autopro.hu | 2015.10.02 15:00

Ez történt a járműiparban a 40. héten

Magyar szívű Opelt teszteltünk, fejlesztett a Borgwarner, a Festo. Újabb politikust adhat az országnak a Knorr-Bremse, a QFD beszállítói konferenciájáról is beszámoltunk. Sok képet hoztunk Frankfurtból, és persze a VW-botrány hatásairól sem hallgattunk.

Hirdetés

Gyártók

Van ám jó hírünk is a hazánkban jelenlévő német járműipari vállalatok környékéről, kezeink közé kaptuk ugyanis a legújabb, K sorozatú Astra kormányát. Büszkeségre ad okot, hogy minden új Astrában magyar, szentgotthárdi motor dolgozik.

A General Motors ráadásul 2018-tól megszünteti a motorgyártást a bécsi Aspern kerületben lévő Opel üzemben, nálunk fennmarad a termelés.

A Vitara márciusban történt bevezetése óta a Suzuki értékesítése bővülő tendenciát mutat: a modell népszerűségének köszönhetően a márka visszanyerte vezető pozícióját a magyar gépjárműpiacon. Szeptemberben 928 Suzuki gépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, a január–szeptemberi időszakban pedig már 5049-et. A Suzuki piaci részesedése az év kilencedik hónapjában 14,8 százalékra nőtt.

Amíg a világ a német konszern csalásának hatásaival van elfoglalva, a Fiat tett róla, hogy el ne feledjük: idén ők szállították a VW előtt a legnagyobb járműipari botrányt. Az olaszok nem emissziós adatokkal trükköztek – a vád szerint halálesetekkel járó baleseti statisztikát kozmetikáztak.

IAA, Autopro helyszíni képes beszámoló
Kattintásra galéria nyílik

Helyszíni beszámolót közöltünk a nemrég zárult Frankfurti Nemzetközi Autószalonról, képekkel gazdagon fűszerezve.

VW-botrány

Erősen indult a legnagyobb európai autógyártó hete: beintett nekik az uniós jegybank, szankcióval él Svájc, a német hatóságok is számonkérnek. A konszern olaszországi kereskedelmi pontjai hétfőtől felfüggesztették a konszern összes olyan autójának az értékesítését, amelyek a feltehetően csalásra lehetőséget adó szoftverrel üzemelő dízelmotorral rendelkeznek.

A sormintát a spanyol kormány folytatta: visszakérik a VW-csoporttól azt az autónként 1000 eurós (313 ezer forint) összeget, amellyel az alacsony károsanyag-kibocsátású járművek vásárlását támogatta. Az angolok következtek: több mint egymillió autót érint Nagy-Britanniában a teszteredmény-hamisítási botrány. A nagy államok közül nem maradhattak ki a franciák sem: az ország környezetvédelmi minisztere jelezte, hogy kormányuk visszakérné a VW-csoporttól a környezetbarát autók vásárlásához nyújtott támogatást. Nem ők az elsők, s lehetnek még követőik. Hogy a kisebb országok is szót kapjanak: felfüggesztették Romániában a VW-csoport Euro-5-ös 1,2, 1,6, és 2 literes hengerűrtartalmú dízelmotorral felszerelt járműveinek törzskönyvezését.

Segoléné Royal francia miniszter is megszólalt

Varga Mihály szerint az ügy érinteni fogja a magyar gazdaságot is, akciótervet dolgozott ki a német konszern a botrány kezelésére, a VW fővárosa pedig befagyasztotta idei költségvetését.

Világszerte 2,1 millió Audi gyártmányú gépkocsi van ellátva olyan szoftverrel, amely lehetővé tette, hogy anyavállalata, a Volkswagen meghamisítsa az emissziós értékeket az Egyesült Államokban, míg a Seat 700 ezer autója érintett a botrányban.

Beszállítók

Átadták Oroszlányban az amerikai BorgWarner 25 ezer négyzetméteres üzemét, ahol kipufogógáz visszavezető csöveket, szelepeket és hűtőket állítanak elő, a teljes kapacitás elérésekor 600-700 munkatárssal.

4 milliárd forintos beruházás révén elkészült a német Festo cég új, nagy munkahengereket előállító gyártócsarnoka Budapesten.

A QFD Mérnöki Tanácsadó Iroda szeptember 22-én immár negyedik alkalommal rendezte meg az Autóipari Beszállítói Konferenciát Kecskeméten. Az OEM, Tier 1 és Tier2 cégek előadói a minőségirányítási és beszerzési követelményeket és azok kielégítésének nehézségeit mutatták be különböző szemszögből.

Az egri Aventics is részt vett a Kutatók Éjszakája programsorozatban, megnyitva kapuit a diákok előtt.

Újabb járműipari beszállító vezető munkatársa kerülhet kormányzati pozícióba, ráadásul ismét a Knorr-Bremse a „kibocsátó”: a nemzetgazdasági miniszter Lepsényi Istvánt javasolja a tárca gazdaságszabályozásért felelős államtitkárának.

Újabb létszámleépítést jelentett be az ISD Dunaferr: a dunaújvárosi vállalat 97 munkatársától válik meg. A vasmű munkaügyi osztálya szerint ez a lépés a korábban, közel két éve bejelentett folyamat harmadik fázisa.

Szolgáltatók

400 millió forintos fejlesztés valósult meg a csomagolóipari Rondo Hullámkartongyártó Kft. soroksári üzemében, a beruházás részeként új, ipari méretű ragasztó-hajtogató berendezés állt munkába. Fejlesztettek az M3 autópálya mentén is: 4600 négyzetméteres csarnok épült a Polgár Ipari Parkban.

Egyetemek, kutatóintézetek és vállalkozások kutatásfejlesztési célú együttműködésének ösztönzésére, a hazai kutatóhelyek kapacitásának bővítésére két újabb, együttesen 90 milliárd forint keretösszegű pályázat nyílt meg.

Oktatás

Egy magyar tudományos kutatócsoport különböző európai térségek modelljeit vizsgálta, a megállapításaikat kötetbe foglalták. A kiadvány szerkesztőjével, Győr alpolgármesterével beszélgettünk, aki szerint ki tudjuk védeni a VW-botrány hatásait.

A Széchenyi István Egyetemnek 6,4 milliárd forint egyedi támogatást ad a kormány, amelyet járműipari innovációs programokat megalapozó, valamint az egyetemmel együttműködő vállalatok fejlesztési igényeihez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések előkészítésére és megvalósítására fordíthat az intézmény.

Gazdaság

A foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 251 ezerre nőtt a június-augusztusi időszakban, ezzel 27 ezerrel meghaladta az előző három hónapos időszakot és 134 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A munkanélküliek száma 304 ezer volt június-augusztusban, ezzel a munkanélküliségi ráta 6,7 százalékra csökkent az egy hónappal korábbi 6,8 százalékról.

Az ipari termelői árak 0,8 százalékkal alacsonyabbak voltak augusztusban, mint egy évvel korábban, a belföldi értékesítés árai 3,2 százalékkal csökkentek, az exportértékesítésé 0,5 százalékkal nőttek.

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke 55,8 pont volt, 4,8 százalékponttal magasabb az augusztusinál, a megkérdezettek összességében kedvezőbben értékelték a gazdasági folyamatokat, mint egy hónappal korábban.

A hét folyamán némi kilengéstől eltekintve rendre erősödött a forint euróval szemben, ám a zárónap végén hirtelen gyengülés jelei mutatkozntak.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink