Elemzések Ez történt a 9. héten a magyar járműiparban

Ez történt a 9. héten a magyar járműiparban

autopro.hu | 2015.02.27 16:12

Ez történt a 9. héten a magyar járműiparban

Oktatási központot épít az Opel hazai gyára, ugyanilyet bővített az Audi. Tűzoltókhoz gyárt alvázat a Rába, már Budapesten van az összes hibrid Volvo busz. Teszteltünk Suzukikat, Kia és Seat modellt. Élesedik az ekáer, erősödik a forint.

Hirdetés

Gyártók

Erre a hétre egy Suzuki teszt jutott, pontosabban rögtön kettő: egy benzines és egy dízelmotoros változatot is kipróbáltunk a magyar SX4 S-Cross modellből.

A nagy hírt mégis az Opel, illetve a General Motors szolgáltatta: félmilliárd forintból oktatási központot alakítanak ki Szentgotthárdon, Budapesten is fejlesztenek.

Joachim Koschnicke, a General Motors kormányzati kapcsolatokért felelős európai alelnöke, Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete és Szijjártó Péter

A négykarikások is odatették magukat a duális képzés terén: az Audi Hungaria oktatóközpontja új tanműhellyel bővült, ahol duális szakképzés keretében a forgácsolástechnika jövőbeli szakembereit képezik.

A hol gyártóként, hol beszállítóként feltűnő Rába Jármű Kft. megkezdi az alvázak gyártását a hazai piacra készülő tűzoltógépjárművek számára, miután a járművek felépítményét készítő BM Heros Zrt.-től a keretszerződésnek megfelelően megérkezett az első lehívás.

Autótesztből sosem elég: meghajtottuk a Kia Sorento új modelljét is. Az akár hétüléses, prémium jellegű, 200 lóerős, nyomatékos dízelmotorral szerelt változat szerintünk komoly zavart teremthet a prémium kategóriában.

És még egy próbaút: vezettük a Seat Leon X-Perience modellt, amely a márka legizgalmasabb termékének tűnik számunkra.

Beszállítók

Aláírta az Eagle Ottawa Hungary Kft. autóipari beszállító társaság kilencmilliárd forintos beruházását megalapozó szerződést Bryn Kahrl cégvezető és Szalay Ferenc szolnoki polgármester, amelynek nyomán a cég megkétszerezi hazai gyártókapacitását.

Beindította a munkatársi toborzást az Apollo gumigyártó: 250 dolgozót keresnek a hevesi üzemükbe.

A sopronkövesdi Autoliv eddig sem titkolta, hogy hasonló offenzívával bővítenék kollégáik körét: 700 új munkatársat vennének fel a következő években.

Szolgáltatók

A NAV szóvivője szerint az ekáer alkalmas az élesítésre

A hétvégén véget ér az elektronikus fuvarlevél rendszerének próbaideje. A NAV illetékes szóvivője szerkesztőségünknek megerősítette, hogy nem tolják ki ismét a határidőt, március 1-től már büntetnek az ellenőrök. Annak ellenére teszik ezt, hogy több szakmai szervezet szerint is alkalmatlan még mindig az ekáer az éles üzemre.

Közben a BKK jelezte, hogy a tavasz kezdetén forgalomba áll mind a 28 darab Volvo hibrid autóbusz Budapesten, ezzel a magyar fővárosban üzemel majd Európa egyik legnagyobb ilyen járműflottája.

Techtogether, oktatás

A felsőoktatási jelentkezési határidőhöz igazodva a duális képzésről készítettünk elemző összeállítást rektort, érdekvédelmi vezetőt is megszólaltatva. Noha nagy sláger a téma, kihívásokat is rejt a modell, amelyekkel nem árt megismerkednie az érintetteknek.

Ezek a mai fiatalok...

A mérnökhallgatói csapatok körében üde színfoltként mutattuk be a kétkerekű járművet, tehát versenymotort fejlesztő műegyetemistákat, de az Ausztráliát napelemes járgánnyal átszelni készülő kecskeméti főiskolásokról sem feledkeztünk el.

Gazdaság

A Világgazdaság mutatószáma, az úgynevezett Gyorsulási Irányadó (GYIA) szerint a magyar gazdaság továbbra is viszonylag erőteljesen növekszik, ám a januári, az előző év hasonló időszakához viszonyított 2,8 százalék után februárban 2,44 százalékos, tehát lassuló növekedést mutatott a GYIA.

A korrupció szerves része a magyar üzleti gyakorlatnak a magyarországi közepes és nagyvállalatok vezetői szerint – derült ki az Ernst&Young (EY) könyvvizsgáló és tanácsadó cégnek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen végzett felméréséből, amelynek eredményeit február 25-én ismertették. Persze a cégek szerint inkább „általában” létezik a korrupció, az ő környékükön nem jellemző az ilyesmi...

Amíg a cégvezetők a korrupcióról szóló vallomásai napvilágra kerültek, az ekáer véglegesülni látszik, a duális képzés is kimagasló érdeklődés mellett formálja át a mérnökképzést, a forint kimondottan izmosodott az euróval szemben. Hétfőn 306 forintról indult a heti menet, s főleg az utolsó munkanapokon nagyot erősödve a 303-as szinten pihent meg péntek délutánra a devizakereszt. Mit ne mondjunk: rég volt ilyen vonzó közelségben a 300-as lélektani határ...

Az EUR/HUF árfolyam változása a 9. héten (portfolio.hu)
Hirdetés

Kiemelt Partnereink