Elemzések Ez történt a 8. héten a magyar járműiparban

Ez történt a 8. héten a magyar járműiparban

autopro.hu | 2015.02.20 15:34

Ez történt a 8. héten a magyar járműiparban

Magyar buszt fognak gyártani az oroszok, két Opelt - és magyar motort - teszteltünk. Bombariadó volt a győri Audinál, akik közben egyetemi kart alapítottak, interjút készítettünk a Knorr-Bremse új vezetőjével. És persze ekáer, útdíj, nhp.

Hirdetés

Gyártók

Sajnálatosan tipikusnak mondható „magyaros” buszgyártási történetről adtunk hírt. Orosz-magyar vegyesvállalat létrehozásával egy évtized alatt legalább 200 darabot gyártanának az Evopro hazai fejlesztésű Modulo járművéből, egyre növelve az orosz hozzáadott értéket. Más országokban is követnék a mintát, de úgy tűnik, hazánk nincs a listán.

A magyar álmok Oroszországban válhatnak valóra

Ezen a héten két Opel volánja mögé ültünk be, hogy ír utakon szerzett tapasztalatainkról írjunk beszámolót, különös tekintettel a hazánkban készülő motorral kapcsolatban.

Magyar szívvel...

Felemásan zárta a tavalyi évet a Rába Járműipari Holding. 47,9 milliárd forint konszolidált árbevételt értek el 2014-ben, ami 0,9 százalékkal magasabb az előző évinél, a 852 millió forintos eredmény viszont jelentősen elmaradt a 2013-ban elért 2,67 milliárd forinttól.

Bombariadó zavarta meg a termelést az Audi győri gyárában. Február 19-én hajnalban kiürítették a a karosszéria üzemet, ám a rendőrség nem talált robbanószerkezetet.

Viszonylag kevés ideig tartott a győri kényszerleállás

Beszállítók

Január elsejétől Bíró Attila korábbi operatív igazgató vezeti a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-t. A szakembert a vállalat helyzetéről, új termékeiről, piaci lehetőségeiről kérdeztük, de olyan aktuális problémákat is megbeszéltünk, mint az elektronikus árukövetési rendszer bevezetése.

Új székben ül Bíró Attila

Egymilliárd forintból épült fel a Csaba Metál új gyártócsarnoka. Az átadón jelen volt a köztársasági elnök is, aki szerint a vállalat teljesítménye egyszerre példa és biztatás.

A hónap beruházója lett az akkumulátorgyártással foglalkozó Jász Plasztik Kft.. Mint ismert, több mint másfél éve hozták létre a Díj a sikeres vállalkozásokért elismerést, azóta minden hónapban három, szakmai zsűri által kiválasztott céget díjaznak.

A devecseri Hajtó-Mű Kft. kétmilliárdos fejlesztésbe kezdett – ők is új üzemcsarnokot építenek.

Szolgáltatók

Új autókkal szolgálhatja és cédheti Budapestet a rendőrség: Mercedeseket, Audikat, Skoda Octaviákat, Seat Toledókat és Suzukikat vehetett át a BRFK.

Ahogy közeledik a hónap vége – avagy a következő hónap eleje, nézőpont kérdése –, úgy derül ki egyre több részlet az ekáer módosulásairól. Az MLBKT szerint még mindig nem kaptak elég időt a cégek, vannak pozitív tapasztalatok is a rendszerrel kapcsolatban, rámutattunk közben egy megtévesztő kellemetlenségre, a NAV pedig jelezte: készen állnak, résen vannak, alig várják az élesítést. Itt foglaltuk össze a várható modósítások egy részét, a fontos határidőkről pedig itt írtunk.

Az útdíj rendszere viszont már véglegesnek tűnik, ennek ellenére elköltenek rá még 1,25 milliárd forintot.

Oktatás

Ilyen még nem volt! De komolyan, nem túlzás: egyetemi kart alapított Győrben az Audi Hungaria. Ameddig a szemünk ellát, nem nagyon láttunk eddig hasonló példát a nagyvilágban. A ritka magas szintű felsőoktatási-ipari együttműködést képviselő szervezeti egység élére Hanula Barna került dékánként.

Hanula Barna az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar dékánja

Miután egy hete írtunk a szombathelyi felsőoktatási önállósodási törekvésekről, ezúttal felvázoltuk, miért nem tűnik túl jó ötletnek a kezdeményezés. Például nagyon nem tennének jót az autonómiára törekvők a most induló duális rendszerű gépészmérnöki képzéssel.

A Techtogether mérnökhallgatói tematika mentén három fiatal gárdát is kifaggattunk aktuális terveikről. Megszólaltattuk a kecskeméti léghajtásos csapatot, a BME ugyancsak sűrített levegőből üzemanyagot kreáló volt hallgatóját, aki társaivál immár vállalkozást alapított a versenyek tapasztalatai nyomán, de azt is kderítettük, mire készülnek a miskolci elektromos gokartosok.

Hallgatói csapatból mérnökiroda - így kell ezt

A duális képzés Zala megyét is meghódítja, amint erről cikkünkben beszámoltunk.

Gazdaság

Elemzést készítettünk pénzügyi szakember megkérdezésével a magyar jegybank növekedési hitelprogramjának eddigi tapasztalatairól. 18 hónap eredményeit foglaltuk össze, grafikonokkal gazdagon illusztrálva. Úgy láttuk, sikeresen hozzájárult a program a gazdaság élénkítéséhez.

A sárgásbarna "hegy" mutatja az nhp-hatást

A forint járt fent is, lent is a héten az euróhoz képest, de továbbra is kitartóan a 306-os érték közelében jár a mutató. A közeljövőt illetően a görög gazdasági eseményekre, a dollár kapcsán pedig a visszafogottabb amerikai megnyilatkozásokra érdemes figyelemmel lenni.

Az EUR/HUF árfolyam mozgása a 8. héten (portfolio.hu)

Olvasnivaló

Nemzetiséget tekintve főként finnek és szerbek, végzettség szerint pedig leginkább mérnökök költöznének Magyarországra munkavállalás céljából - állapította meg egy felmérés.

Nem hozzánk jönnek...

A Birmingham Post brit lap szerint a térségünket is megcélozta új gyár építésének szándékával a brit Jaguar Land Rover. Úgy tűnik, Ausztria vagy Törökország lehet a befutó - a jelek szerint hazánk nem elég vonzó gyártóterep a márka számára.

Kiemelt Partnereink