Elemzések Ez történt a 47. héten a magyar járműiparban

Ez történt a 47. héten a magyar járműiparban

autopro.hu | 2015.11.20 18:45

Ez történt a 47. héten a magyar járműiparban

A magyar erőforrások kerültek fókuszba: szerelősor felé tart az Opel új dízelmotorja, az Audi 3 milliós mérföldkövet ünnepelt. Harcolunk a Tesla gyáráért, török és cseh buszok jönnek, mérnököt képez az Apollo. Hidrogénes hibridet is teszteltünk.

Hirdetés

Gyártók

Hamarosan már szériában gyártják az 1,6 literes, két turbóval lélegeztetett dízelmotort Szentgotthárdon. Az első példányok már feltűntek a szerelősoron.

November 18-án az Audi Hungaria munkatársai elkészítették a 3 milliomodik hathengeres TFSI erőforrást. A 310 lóerős teljesítményű háromliteres hathengeres TFSI EVO jubileumi motort Neckarsulmban, egy Audi A7 modellbe építik be.

Majdnem ilyen modellt teszteltünk ezúttal, ám mégsem: az Audi A7 Sportback h-tron és egy normál A7-es között az a különbség, hogy előbbi tüzelőanyag-cellás autó, vagyis hidrogénes hibrid.

Miközben hazánk arra készül, hogy a Tesla remélt új európai gyárát befogadja, Elon Musk a német kormányzat képviselőivel tárgyal egy leendő gyár felépítéséről.

VW-botrány

Bajban vannak az USA márkakereskedései, de nem azért, amire elsőként gondolnánk. Úgy viszik a konszern autóit, hogy a gyártó nem győzi feltölteni a kiapadó készleteket.

Noha a Bosch már a dízelbotrány kipattanásakor jelezte, nincs köze a hamisításhoz, az USA vizsgálatot indított a vállalat ellen. Egyelőre nem találtak semmi kifogásolnivalót a beszállítónál.

Beszállítók

A vasúti automatizálás témakörében rendezett átfogó szakmai fórumot a Siemens annak érdekében, hogy rendszeres párbeszédre sarkallja az iparági szereplőket.

A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség átadta a „Legjobb Női Munkahely 2014” díjakat. Az első díjat a GIMEX-Hidraulika Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. kapta a zsűri döntése alapján.

Szolgáltatók

Új úton az elektromobilitás az Európai Unióban címmel tartottak konferenciát, ahol a kormányzat új elektromos töltőpontokat ígért, valamint támogatást is kaphatnának az elektromos autók vásárlói.

November végéig forgalomba áll mind a 16 új, alacsonypadlós, légkondicionált, török gyártmányú midibusz a budai Várban.

Hazai fejlesztésű tűzoltóautókat kapott a főváros. A BM Heros Zrt. által gyártott járművek összesen 162 millió forintba kerültek.

Befejeződött az új Solaris-Skoda trolibuszok próbaüzeme, hamarosan hét ilyen jármű szállíthatja az utasokat három budapesti vonalon.

Oktatás

Gumiipari szakmérnöki képzés indulhat a Miskolci Egyetemen, az Apollo Tyres Hungary támogatásával, míg duális szakképzés keretében folytatja együttműködését a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Kara, valamint az Eckerle Magyarország november közepétől.

Gazdaság

Szeptemberben 5,1 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek a nemzetgazdaságban, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 5,3 százalékos volt a növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Úgy tűnik, bérháború küszöbén áll az ország. A szakszervezetek érzékelhető általános béremelésért küzdenek, a kormány széttárja a karját, érik a jelenleginél látványosabb nyomásgyakorlás. Talán 2017-től változhat a helyzet, de esélyes, hogy hamarabb kénytelenek lépni az illetékesek.

A kormány várakozásai szerint első körben a magyarországi vállalkozások egynegyede, mintegy 140 ezer cég kerülhet a megbízható adózó kategóriába.

A héten inkább az erősödés jeleit mutatta a forint az euróval szemben, noha végig a 310-es érték környékén mozgott a devizakereszt mutatója.

Kiemelt Partnereink