Elemzések Ez történt a 46. héten a járműiparban

Ez történt a 46. héten a járműiparban

autopro.hu | 2015.11.16 06:58

Ez történt a 46. héten a járműiparban

681 munkahelyet teremt a Continental, fejlesztett a Bosch, díjat kapott a Knorr-Bremse. Leteszteltük a nagyra nőtt Minit és a sokkal nagyobb hibrid Audi Q7 modellt. Mexikói buszpiacra lép a Rába, bajuszt viselnek még a nők is a kecskeméti autógyárban.

Hirdetés

Gyártók

Az Automotive Hungary-n kiállítóként vett részt a BMW. Az autógyártó kelet-közép-európai beszállítófejlesztésért felelős vezetője, Mátyus Péter szerint nem elég bátrak a magyar beszállítók.

Két autóteszt jutott a hétre:. A Mini Clubman már nem a kisautók legnagyobbja, a hatajtós modell szintet lépett a középkategória felé. Méretesebb audót is kipróbáltunk: a hibrid Audi Q7 álló helyzetből 6 másodperc alatt gyorsul fel 100 kilométer/órás tempóra, közben igen keveset fogyaszt.

Az év végére, 2016 elejére véget ér a Rába-csoport adósságcsökkentési programja, közölte az elnök-vezérigazgató. Pintér István szerint ötmilliárd forint alá csökken a társaság nettó kötelezettségállománya.

Közben kiderült, hogy belép a mexikói buszpiacra lép a győri vállalat: a mexikói Diesel Nacional (DINA) buszgyártó vállalat dízelbuszaihoz és trolijaihoz szállít komplett futóműveket a Rába Járműipari Holding.

Meglepő hírt kaptunk Kecskemétről: novemberben a helyi autógyárban még a nők is bajuszt viselnek. Nem elkésett áprilisi tréfáról van szó: a Mercedes-Benz munkatársai szolidaritást vállalnak a rákos betegségben szenvedőkkel, a vállalat adománnyal is segíti a szűrőprogramokat.

VW-botrány

Félnek a német konszern vezető a tengerentúlra utazni, vezetői nyomásra csaltak a mérnökök. A gyártó 1000 dollárral és diszkont autócserével engesztelné a becsapott tulajdonsokat.

Martin Winterkorn, a Volkswagen AG lemondott vezérigazgatója november 11-én azonnali hatállyal megvált az Audi felügyelőbizottsága elnökeként betöltött posztjától is. Elemzők szerint a botrány kapcsán nincs miért aggódniuk az európai beszállítóknak.

A dízelbotrány és néhány jelentős felvevőpiac zsugorodása megérződik a Volkswagen teljesítményén: az autógyár eladásai októberben erősen csökkentek.

Beszállítók

Legújabb, 5,1 milliárd forint értékű beruházása keretében 681 új munkahelyet hoz létre a Continental Magyarországon, a fejlesztések nagy része Nyíregyházát érinti.

A Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft november elején elnyerte a 2015. Évi Dél-Alföldi Innovációs Díjat, saját fejlesztésű haszonjárművek szintszabályozó rendszerébe épülő, négy csatornás mechatronikus moduljával.

A Mol és a japán JSR Corporation vegyesvállalata várhatóan 2017-re több mint száz embernek munkát adó, 60 ezer tonna éves kapacitású műgumigyárat épít Tiszaújvárosban.

Az Aventics egri gyárából azt jósolják, hogy alapjaiban változtathatja meg a gyártástechnológiai tervezést az intelligens pneumatika. A legújabb műszaki fejlesztések már az Ipar 4.0 irányelveinek megfelelő megoldásokkal látják el az iparágat, ahol ma is megszokott az üzemi berendezések összehangolt, hálózati kommunikációja.

A Robert Bosch Power Tool Kft.-nél befejeződött a 2,2 milliárd forintos beruházás, amelynek célja elektromos kéziszerszámok fejlesztése volt a Bosch miskolci gyárában.

Szolgáltatók

Az Autopro.hu öt év folyamatos fejlődés után nagy lépésre szánta el magát: a kiadó új magazinnal lép piacra, amely a Gyártósor című lap 3000 ipari döntéshozóhoz jut el negyedévente.

Környezetkímélő buszokra cserélték a kaposvári járműparkot, ezzel Magyarországon elsőként a somogyi megyeszékhelyen valósult meg a teljes flotta európai normák szerinti megújítása.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság 2016 januárjától közzéteszi a bejelentett járműjavító szervizek listáját, ezzel segítve a gépjárművek üzembentartóit a tájékozódásban.

A Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) immár 46. alkalommal szervezi meg az Autóbusz Szakértői Tanácskozást, a Magyar Buszgyártók Egyesülete (MaBuSz) szervezettel együttműködve.

Szabó Lászlóval, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával az alternatív hajtású járművek hazai térnyeréséről, a belső égésű motorok aktuális helyzetéről, így a dízelbotrány hatásairól is beszélgettünk.

A Waberer´s International Nyrt. igazgatósága úgy döntött, hogy a jelenlegi piaci körülményekre tekintettel elhalasztja részvényeinek tervezett nyilvános forgalomba hozatalát.

Oktatás

A duális szakképzés hazai helyzetéről, előnyeiről, népszerűsítéséről beszélgettünk a győri autógyártó vállalat műszaki képzések és szakmacsoport-fejlesztés területének megbízott vezetőjével, Csóka Gergellyel.

Ugyancsak duális képzés: a kis- és középvállalkozások intenzívebb bevonására és a képzési rendszerben részt vevő vállalati partnerek minőségbiztosítására együttműködési megállapodást kötött a Duális Képzési Tanács (DKT) a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK).

Gazdaság

Szeptemberben az export euróban számított értéke 5,6, az importé 8,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A kereskedelmi többlet 814 millió euró volt, 126 millióval kisebb a tavalyi évben rekordnak számító 940 millió eurónál.

Az ipari termelés 6,5-7 százalékos növekedésére számítanak idei az év egészében makroelemzők.

Szeptemberben az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Augusztusban is jelentős, 6,2 százalékos volt a termelés növekedése.

Kiemelt Partnereink