Elemzések Ez történt a 43. héten a magyar járműiparban

Ez történt a 43. héten a magyar járműiparban

autopro.hu | 2014.10.22 15:41

Ez történt a 43. héten a magyar járműiparban

Míg a mélybe zuhant az üzemanyagok ára, mi magyar motoros Opeleket teszteltünk. E-taxi drosztot adtak át a fővárosban, Orbán Viktor pedig duális képzőhelyet avatott, de már a TT Roadster vezetésére készül.

Hirdetés

A hétvégén kereste fel a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary gyárát a húszezredik látogató, akit maga az ügyvezető igazgató köszöntött a jeles alkalomból.

Ferdinand Piëch, a Volkswagen konszern felügyelőbizáttságának elnöke a bécsi műszaki egyetemen tartott előadásához kapcsolódva az osztrák hallgatókkal megtekintette az Audi Hungaria tevékenységét.

Csoportkép a bécsi mérnökjelöltek győri látogatásakor

Jól meghajtottuk a hazai rónán és az erdélyi szerpentineken az Opel magyar motorral szerelt Meriva modelljét. Hasonló sorsra jutott a legerősebb magyar motorral szerelt Zafira is.

Hírt adtunk róla, hogy november elején kezdődik az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárában a TT Roadster modell gyártása. Az első példány volánja mögött a miniszterelnök ül majd.

Addig is bemutattuk az Audi TT jelenleg legvadabbnak számító példányát, amely a DTM betétfutamaként versenypályára is lép - hiszen épp oda való.

Duális képzési központot avatott a Siemens, meghatározó kormányzati szereplők jelenlétében. A vállalat több mint 600 millió forintos beruházással építette át korábbi tanműhelyét, amelyben így akár 100 diákot is fogadni tud a német cég.

Miniszterelnök és miniszter is jelen volt a Siemens duális képzési központjának avatóján

Egymilliárd forintos szerszámgépet gyártott a miskolci Digép. A 400 kilojoule ütési energiájú, 280 tonna súlyú ellenütős kalapácsot a dél-koreai megrendelő, a Sammi Metal képviselői tesztelték és vették át a gyártó telephelyén.

Új vasszerkezet-gyártó csarnokot épített a Flex-Coop. A Nógrád megyei Bátonyterenyén a fejlesztés eredményeként várhatóan húsz új munkahelyet teremtenek.

Ellátogattunk a kipufogócsonkokat és turbófeltöltő-házakat gyártó Wescast oroszlányi gyárába, ahol rendkívüli toborzónapot tartottak. A megrendelések növekedése miatt operátor munkatársakat keresnek. Háromszáz jelöltből a fele meg is felelt az elvárásoknak.

Jelentős személyügyi bővítésbe fogott a Wescast

A magyar külügyminiszter Luxemburgban megígérte, hogy 2015 végére már autópálya vezet a román határig, 2016 végéig pedig az észak-erdélyi autópályához kapcsolódó magyarországi gyorsforgalmi út is elkészül.

Forgalomba állt a MÁV-Start két saját fejlesztésű és gyártású IC+ kocsija, melyek az ország több térségében szállítják az utasokat. Az esemény kapcsán Fónagy János államtitkár úgy fogalmazott: a vasúti járműgyártás újjáélesztése Magyarország újraiparosításának egyik motorja lehet.

Elektromos taxi töltőállomást - e-taxi drosztot - adtak át Budapesten. A beruházást a Graphisoft Park és a Budapest Taxi közösen finanszírozta.

Bojár Gábor, a Graphisoft vezére "tankol"

Ritkán kerül a heti beszámoló végére az egyik legjelentősebb hír. Most többé-kevésbé mégis így alakult, ugyanis több éves mélypontra mérséklődött, a 400 forintos lélektani határ alá került az üzemanyagok ára. Bár a végeredmény jó hír az autósoknak és a fuvarozóknak, egyes gazdaságok - például az oroszok - nem annyira örülhetnek a tendenciának.

A forint úgy tett a csonka héten, mintha meg sem érezné a jelentős globális és nemzeti gazdaságpolitikai fejlemények hatásait. A magyar fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama némi hétközbeni kilengés után ugyanúgy a 307-es érték körül pihent október 22-én délután, ahol október 16 környékén tartózkodott.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink