Elemzések Ez történt a 17. héten a magyar járműiparban

Ez történt a 17. héten a magyar járműiparban

autopro.hu | 2015.04.24 16:24

Ez történt a 17. héten a magyar járműiparban

A mérnökhallgatókon volt a fókusz: verseny a Sportarénában, Amerika várja a fiataljainkat, nőkre vágyik a járműipar, tudáspark formálódik Kecskeméten. Egyterű Renault modellt teszteltünk, a Mercedes vonzóbb munkaadó az Audinál.

Hirdetés

Gyártók

A Mercedes lett a legvonzóbb hazai munkaadó és így a Randstad Award nyertese. A további helyezettek: Audi, IBM. Az autóipar mellett a szolgáltató szektorban dolgoznának legszívesebben a magyar munkavállalók a reprezentatív kutatás szerint.

Az Audi Hungaria április 21-én megnyitotta kibővített látogató központját, így testközelből látható a haladás technikája.

A Renault Espace nemzetközi bemutatóján Nadine Leclairrel, a francia vállalat igazgatósági tagjával a Renault jövőjéről, termékoffenzívájáról, az aktuális autóipari trendekről beszélgettünk.

Franciaországban kipróbáltuk a Renault méretes egyterűjének legújabb generációs modelljét. Igazi élményautó, le is írtuk, miért gondoljuk így.

Több mint száz önkéntes vett részt szombaton az Esztergomi Futóművek, az Esztergomi Önkormányzat és a Magyar Suzuki Zrt. közös szemétgyűjtő akciójában, amelynek során megtisztították az esztergomiak egyik kedvelt rekreációs létesítményét, a bicikliutat.

Megírtuk, hogy kitűnően vizsgázott a Suzuki Vitara az EuroNCAP töréstesztjén, annak ellenére, hogy idén januárban szigorodott a vizsgaszabályzat.

Az autóipari vállalkozások és a járműgyártás sikeresek Magyarországon, az ágazat számára azonban problémát jelent a szakképzett munkaerő hiánya - derült ki az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának ülésén részt vevő autógyártók és beszállítók beszámolóiból.

A kecskeméti autógyártó mozgáskorlátozottak sportcsapatát támogatja, a győri négykarikások pedig újabb autóval segítik a rendőrség munkáját.

Beszállítók

Nyílt napon mutatkozott be Komáromban a lengyel Alumetal. A cég 9 milliárd forintos beruházás révén 150 főnek adhat munkát a közeljövőben.

55 millió euróból épülhet új acélmű Miskolcon, ezen a héten tették le a létesítmény alapkövét.

Techtogether, oktatás, munkaerőpiac

Beszámoltunk a Bosch által szervezet mérnökhallgatói gokartversenyről, amelynek ezúttal a Papp László Sportaréna adott otthont.

Tudásparkká válhat a Kecskeméti Főiskola, ennek céljával újabb kutatás-fejlesztési programokat indít az intézmény, a régió gazdasági szereplőivel és a helyi önkormányzattal közösen.

Amerika tárt karokkal várja a magyar mérnökhallgatókat. A korábban a General Motors által tulajdonolt egyetem vezető képviselője, Masem Alzahabi Győrben tárgyalt egy formálódó csereprogram részleteiről, ennek mentén szakportálunknak is nyilatkozott.

Ugyancsak a Széchenyi István Egyetem a szereplője egy másik kooperációnak, amely a közlekedés résztvevőinek képzését szorgalmazza.

A Techtogether blog gazdája odaszúrt kissé a BMW i8 modellt a világ legzöldebb autójának választó zsűrinek.

Van-e szükség nőkre a műszaki pályán – ez a költői kérdés adta az alapját annak a konferenciának, ahol az Audi Hungaria törekvéseit is megismerhették a jelenlévők a témával kapcsolatban.

Számszerű elemzést publikáltunk az európai bérekről – nem meglepő módon hazánk a sereghajtók között szerepel. Megmutattuk, mekkora lemaradással kullogunk a fizetési tornasor végén.

A forint az euróhoz képest a 300-as érték fölött nyitotta a hetet, majd kirándulást tett a lélektani határ alá, ám a hét végére visszagyengült a léc fölé. Pénteken 16 óra környékén kereken 303 forint volt az EUR/HUF devizakereszt árfolyama.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink