Elemzések Egyre több nagyvállalatnak fáj az olajár zuhanása

Egyre több nagyvállalatnak fáj az olajár zuhanása

autopro.hu | 2014.12.17 14:00

Egyre több nagyvállalatnak fáj az olajár zuhanása

Nem csupán az orosz gazdaságot viseli meg az energiaipari tendencia - az Apple és a GE is szenved a mélyrepülést végző olajárak közvetett hatásai miatt.

Hirdetés

Az Apple - az Interbrand felmérése szerint 2013 után 2014-ben is a világ legértékesebb cége - közölte, hogy leállítja Oroszországban az internetes kereskedést, miután nem tudják beárazni a termékeket a hektikus árfolyammozgás miatt.

A General Electric pedig - amely az Interbrand említett listáján tavaly és idén is a hatodik helyet foglalta el - profit warninggal üzent a befektetőknek, amit az energia üzletág várható gyengélkedésével magyarázott a vállalat - adta hírül a Portfolio.hu.

Már 60 dollár alatt jár a Brent olajfajta ára, és nem tűnik úgy, hogy ez lenne a padló. Az év elejéhez képest csaknem felére csökkent a hordónkénti ár, ezen a szinten már nem igazán lehet nyereségesen termelni.

A GE indoklása szerint várhatóan az olajvállalatok visszafogják majd a tőkeberuházásaikat, látva az olajár esését. A társaság fúróberendezéseket, kompresszorokat és olyan egyéb alkatrészeket gyárt, ami a kitermeléshez szükségesek.

Ami pedig fáj a nagyoknak, az nyilvánvalón hatással lesz előbb vagy utóbb valamennyi piaci szereplőre. Ezek alapján "hideg télre" készülhet a világ gazdasága.

Az olaj világpiaci árának tartós csökkenése természetesen nem a véletlen műve: ebben a cikkünkben tártuk fel a világhatalmi játszma mozgatórugóit.

Kiemelt Partnereink