Elemzések De miért megy 550 audis dolgozó Pozsonyba? – Ez történt a 43. héten

De miért megy 550 audis dolgozó Pozsonyba? – Ez történt a 43. héten

Wurmbrandt András | 2016.11.02 08:30

De miért megy 550 audis dolgozó Pozsonyba? – Ez történt a 43. héten

Nem példa nélküli, mégis figyelemfelkeltő lépés a győri Audinál, a nemzeti buszgyártási stratégiára alapozva tervezett autóbuszok, 16 ezres Toyota visszahívás Magyarországon és egy város, ahonnan eltűntek a dízeles buszjáratok. Ez volt az elmúlt hét az Autopro szemével, a hosszú hétvége miatt kivételesen szerdán.

Hirdetés

Gyártók

December elejétől 550, jelenleg az Audi Hungaria járműgyártásán dolgozó munkatárs a Volkswagen Konszern pozsonyi járműgyárában fog dolgozni. A kiküldetés 2018-ig, az Audi Q3 sorozatgyártásának megkezdéséig tart majd. A lépés bár nem mindennapi, mégis bevett gyakorlat a VW konszern életében. Az okokról itt olvashat.

Elkészült a Kravtex-Kühne cégcsoport új fejlesztésű, 10 méter hosszú busza, a Credo Econell kompakt változata, az első olyan magyarországi gyártású busz, amelyet a kormány által a nyáron elfogadott nemzeti buszgyártási stratégiára alapozva terveztek. A Credo Econell 10 tesztelése október végén kezdődik.

Magyarországon közel 16 ezer, Európában pedig másfél millió autót érint az a Toyota visszahívás, amelyet a légzsákok miatt rendeltek el. Az indoklás szerint a Takata beszállító cég a vezető és utas oldali légzsákok esetleges hibáját jelezte. Tájékoztatásuk szerint a nagy sebességű felfúvódás során apró fémrészecskék szakíthatják át a légzsák felületét és csapódhatnak az utastérbe.

A Seat Ateca az öt legjobb autó közé került az AUTOBEST év autója választásán. A júniusban piacra került SEAT Ateca ötös "short list-re" történő beválasztása a spanyol gyártó számára nagy jelentőségű, és egybeesik a vállalat digitális átalakításával, pénzügyi eredményeinek konszolidálásával és történetének legnagyobb modelloffenzívájával.

Megkezdődött a Volkswagen pozsonyi gyárához tartozó új logisztikai központ építése. A 125 ezer négyzetméter alapterületű logisztikai központ 150 millió eurós beruházásból, a tervek szerint jövőre készül el, beüzemelésével 2017 végére számolnak.

Csökkent az Audi AG nyeresége: a dízelbotrány megcsapolta az Audi nyereségét, és a hibás Takata légzsákokkal ellátott autók visszahívása tovább rontotta az eredményt.

Beszállítók

A digitális kifinomultság egyre intelligensebb termékeket eredményez majd. A jövőben egy rendszer elemei képesek lesznek az egymással való kommunikációra, és önállóan tudják majd irányítani és szabályozni magukat. Ezek az ipari digitalizáció fő elemei, amelyek fejlettebb funkciókkal támogatják a gyártási folyamatot – az olyan klasszikus aspektusoktól kezdve, mint a termelékenység és a minőség, egészen az egyre szélesebb körű individualizációig. Ezt Peter Post professzor, a Festo AG & Co. KG. vállalat Corporate Research and Technology részlegének vezetője nyilatkozta egy portálunkon megjelent interjúban.

Leépít a Goodyear, 900 munkahely veszik el Németországban. A több száz fős elbocsátást követően csak egy logisztikai telephely marad meg Philippsburgban.

Kiemelt figyelmet fordít a női munkavállalók arányának növelésére a Continental. A vállalat tervei szerint 2020-ig a két legfelsőbb vezetői szinten minimum 16%-os arányban foglalkoztat majd nőket vezetői pozíciókban világszerte. Magyarországon pedig már el is érte ezt az arányt.

Új gyárat nyit a Schaeffler. 30 ezer négyzetméter, ezer új dolgozó: a beszállító hamarosan új alkatrészek gyártását kezdi meg Kelet-Kínában.

Az Automotive Hungary kiállításon idén is megrendezte a MAJOSZ a beszállítói napját, ahol cégek képviselői ismerkedhettek meg egymással együttműködés, beszállítás céljából. Megkérdeztük egy veszprémi fröccsöntő ügyvezetőjét, mire elég ez a pár perces bemutatkozás. Interjú Bódy Kornél ügyvezetővel.

Az alapanyagok világában átrendeződés zajlik az acél felől a könnyebb, többcélúan alkalmazható anyagok irányába. Ez is szóba került a Karsai Műanyagtechnikai Holding kereskedelmi vezetőjével készült interjúnkban.

Szolgáltatók

Minden második cégnek gondot okoz munkaerőt találni- ez derül ki a a ManpowerGroup munkaerőpiaci szolgáltató cég 42 országra kiterjedő legfrissebb felméréséből. A megkérdezett magyar munkaadók 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nehezen talál megfelelő munkaerőt, 32 százalékuk szerint a meghirdetett állásokra nincs jelentkező, 31 százalékuk pedig a szakképzett pályázókat hiányolja.

Továbbra is megemelné a minimálbért a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Az MASZSZ kitart a több mint 10 százalékos minimálbér- és 16 százalékos garantált bérminimum-emelési követelése mellett, mert csak így érheti el a minimálbér nettó értéke 2018-ra a létminimum összegét.

A külföldi kiküldetés alatt akár csak egyetlen napra bérelt gépkocsi után is cégautóadót kell fizetniük a vállalkozásoknak, ha a bérleti díjat költségként kívánják elszámolni. Aki nem gondoskodik már a helyszínen a bérelt személygépkocsi teljesítményét és környezetvédelmi besorolását igazoló papírok beszerzéséről, gondba kerülhet az elszámoláskor.

A Kuka robotgyártó nyerte a MET Magyarország Zrt. által alapított Innováció és Tehetség Díjat. Az elismerést a Figyelő TOP200-as Gálájának keretében nyújtották át, ahol Magyarország 200 legnagyobb vállalata volt jelen.

A város, ahonnan eltűntek a dízeles buszok: egy német település 160 ezer lakóját már szinte teljesen kibocsátásmentes autóbuszpark szolgálja.

Átadták a Legjobb Munkahely díjat. A Jungheinrich Hungária Kft. nyerte az elismerést az 50-250 fő közötti vállalatok kategóriájában.

Oktatás

Kitüntették a legjobb jármű- és gépészmérnök hallgatókat Győrben. A Széchenyi István Egyetem legkiválóbb hallgatói kilenc féle ösztöndíjat vehettek át az Universitas-Győr Alapítvány ünnepségén. A félszáz ösztöndíj számszerűsítve 7,9 millió forintos támogatást jelent a minőségi munkában, a tanulásban legjobb hallgatóknak.

Trend

Átadták Budapesten a Lufthansa Technik új repülőgépmérnöki központját, amelyben ötven, magasan képzett mérnök kap munkát.

Kiemelt Partnereink