Elemzések Bérkörkép: a villamosmérnökök fizetése nőtt a legnagyobbat

Bérkörkép: a villamosmérnökök fizetése nőtt a legnagyobbat

autopro.hu/P.M. | 2017.05.23 09:34

Bérkörkép: a villamosmérnökök fizetése nőtt a legnagyobbat

Minden piaci szereplő számára fontos a bérek követése: munkaadóként és munkáltatóként is érdemes tisztában lenni azzal, forintosítva mit jelent egy-egy pozíció. A Hays Hungary azt vizsgálta, az elmúlt öt évben, hogy változtak a bérek az egyes mérnöki területekre lebontva.

Hirdetés

A Hays Hungary hetedik Salary Guide rendezvényen a minimum, maximum és tipikus bruttó havi fizetéseket mutatták be tizenhárom szakterületre lebontva. A közzétett adatok a Hays több száz toborzó projektjéből származnak, multinacionális és kkv partnereik, valamint a közel nyolcvanezer fős adatbázisukban regisztrált jelöltek szolgáltatták őket. A szakember-toborzással és egyéb HR-szolgáltatásokkal foglalkozó vállalat összehasonlító elemzést végzett az elmúlt öt év (2012-2016) béradataira vonatkozóan. Azt tanulmányozták, hogy mennyiben változtak a bérsávok az egyes mérnöki területeken belül, milyen tendenciák jellemzőek a különböző szakterületek esetében. Az összehasonlítás során az azonos feladatkörrel és szenioritási szinttel rendelkező pozíciókat elemezték, az egyes állások megnevezése ugyanis eltér vagy változott, változhatott az utóbbi évek alatt. A tanulmány a 2012 és 2016 közötti időtartamra terjedt ki, alapját a Hays által végzett éves bérfelmérési adatok adják. A Hays ügyfélköre mérnöki és gyártási területeken többségében olyan multinacionális vállalatokból áll össze, amelyek saját iparágukon belül meghatározóak. Ezen vállalatok a magyar munkaerő-piacon élen járnak, így a teljes magyarországi átlagbérekhez képest magasabb alapbért/juttatási csomagot kínálhatnak. Az itt olvasható statisztikák emiatt némely esetben eltérő képet mutathatnak a magyarországi átlagkeresethez képest.

Összességében elmondható, hogy öt év alatt mérnöki területen a nem vezetői/beosztott pozíciók esetében a nominális átlagbérek 24%-kal nőttek. Az inflációt is beleszámolva 19%-os emelkedésről beszélhetünk. A vezetői fizetések esetében kisebb mértékű, 7%-os nominális növekedés tapasztalható, amely inflációval korrigálva 3%-os reálbér növekedést jelent. A továbbiakban minden esetben reálbér változásokat említünk.

Minimum bérkategóriák esetében a junior mérnököknél (0-3 év tapasztalat) a legtöbb szakterületen nem történt emelkedés, minimum 300 000 forint körül mozog egy pályakezdő mérnök kezdő fizetése. A tipikus bérek azonban 2012-höz képest 19%-ot növekedtek, egy maximum 3 év tapasztalattal rendelkező szakember átlagosan 380 000 és 500 000 forint között keres.

A szenior (3+ év tapasztalat) mérnökök szekere megy a leginkább. Aki már évek óta a szakmában van, minimum 400 000 forintos fizetéssel számolhat, ami 2012-höz képest 27%-os növekedés. Speciális területeken (például technológiai szakértők, tesztmérnökök) a bérsáv minimuma akár 53%-kal több is lehet az 5 évvel ezelőttihez képest. Az átlagbérek is 20%-kal növekedtek, jellemzően 500 000 és 650 000 forint közötti alapbérrel tudnak elhelyezkedni a szenior mérnökök.

A középvezetők minimum bére öt éves távlatban 14%-kal nőtt szinte minden területen, azonban a maximum és tipikus bérek tekintetében nincs jelentős változás, az átlagbérek 650 000 és 800 000 forint között mozognak.

A szenior menedzseri és felsővezetői bérek kevésbé változtak, minőségbiztosítás és projektmenedzsment területeken figyelhető meg 19%-os növekedés. 10+ év vezetői tapasztalattal szakterülettől, vállalattól és lokációtól függően minimum 800 000 forint a bérsáv alja, de akár 2 000 000 forint is lehet egy vezető bére.

Elmondható, hogy a mérnöki szektoron belül a bérek maximuma jellemzően nem nőtt, ezzel szemben a minimum számok emelkedtek. Ez leginkább a 3+ év tapasztalattal rendelkező, szenior szakemberek körében figyelhető meg, ahol a minimum bérek esetében átlagosan 27%-os emelkedés mutatható ki. A vállalatoknál stabil, erős középmezőny figyelhető meg, a középvezetőket és szenior specialistákat fizetik meg legjobban, a top menedzser bérsávok a legszélesebbek, ugyanakkor 2012 óta nem emelkedtek jelentősen.

Szignifikáns változás figyelhető meg a minőségbiztosítási- és a termelési-, gyártási területeken, ahol sokáig nem, majd 2014-ről 2015-re hirtelen 17%-kal megugrottak az átlagbérek a 3+ éves tapasztalattal rendelkezők körében.

Ugyancsak változás látszik a kutatás-fejlesztés területén. A tavalyi évben több vállalat kezdett fejlesztési tevékenységbe Magyarországon, illetve jelentős létszámmal bővítettek már működő R&D központokat, amelynek eredményeképpen a fejlesztő mérnökök átlagbére 20%-kal növekedett.

A karbantartási terület esetében 2012-höz képest nem tapasztalható jelentős növekedés, így volt ez az egyéb támogató területek (például üzemeltetés, munka- és környezetvédelem) esetében is.

A piac továbbra is nagy igényt mutat a projektvezető szakemberek iránt gyártási és fejlesztési területeken egyaránt. Ezt alátámasztja, hogy a tapasztalt projektvezető jelöltek minimum bére öt év alatt átlagosan 53%-kal nőtt.

Több speciális területen is nőtt a munkaerőigény (például AOI terület, automatizálás/robotizálás, hullámforrasztás, műanyag fröccsöntés, lézerhegesztés), a vállalatok egy-egy szakértő mérnöknek már akár junior szinten is 32%-kal többet hajlandóak fizetni, mint öt évvel ezelőtt. Villamosmérnökök esetében kiemelkedő bérek tapasztalhatók már pályakezdő szinten is, a vezető autóipari cégeknél a belépő bérük akár 430-450.000 forint is lehet, ami nagyságrendileg 50%-os növekedés a 2012-es értékekhez képest.

Minden piaci szereplő számára stratégiai fontosságú a bérek változásának követése, hiszen a vállalatok csak ezáltal alakíthatnak ki és tarthatnak fenn versenyképes bérstruktúrát. Emellett szintén komoly segítséget jelent ez a tudás az álláskereső szakemberek számára, hogy a legfrissebb piaci információk alapján alakíthassák ki realisztikus és elérhető bérelvárásaikat.

A Hays a világ egyik vezető, szakember-toborzással és egyéb HR-szolgáltatásokkal foglalkozó vállalata. Műszaki területen szeretne elhelyezkedni, vagy vállalata számára toborozni? Forduljon a Hays-hez! Bővebb információkért és aktuális állásajánlataikért látogasson el a www.hays.hu oldalra, vagy keresse tanácsadóikat az [email protected] email címen.
Hirdetés

Kiemelt Partnereink