Elemzések Béremelés konkrét számokban és javaslatokban – Ez történt az 50. héten

Béremelés konkrét számokban és javaslatokban – Ez történt az 50. héten

Wurmbrandt András | 2016.12.19 08:59

Béremelés konkrét számokban és javaslatokban – Ez történt az 50. héten

A kecskeméti Mercedesnél a bérmegállapodás, a győri Audinál pedig a menedzsment és a szakszervezet béremelésre vonatkozó javaslatainak konkrét számai kerültek nyilvánosságra a mögöttünk lévő héten. És mindeközben tarolt az Ateca. Így láttuk mi az év 50. hetét.

Hirdetés

Gyártók

A konszernben kialakult helyzet miatt kétéves béremelési javaslatot tett a munkavállalói oldalnak az Audi Hungaria- derült ki a szakszervezet honlapján közzé tett tájékoztatóból. A cég bruttó 25 ezer forintos alapbéremelést javasol 2017-re, ami jelentősen elmarad az AHFSZ elvárásaitól.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 2017. április elsejétől minden munkavállalójának 10 százalék, egy évvel később (2018. április elsejétől) további 10 százalék alapbéremelést biztosít- hozta nyilvánosságra a bérváltozás pontos mértékét a társaság, azután, hogy az előző hét végén az MTSZSZ után megállapodtak a Vasas Szakszervezeti Szövetséggel is.

Az év végéhez elérkezve Sárváron találkoztak a magyar járműgyártó és vezető beszállító vállalatok képviselői, szakportálunk is jelen volt az exkluzív rendezvényen.

Kiírta a MÁV-Start a felhívást 40 nagy befogadóképességű, egyenként 600 utast szállító villamos motorvonat beszerzésére, amire a kormány korábban 150 milliárd forint uniós forrást különített el.

A 31 országot képviselő Autobest zsűri a 2017-es év Európa legjobb vétele díjjal ismerte el a Seat Atecát. Ez az elismerés a kontinens egyik legtekintélyesebb díja.

Negyedik alkalommal rendezte meg kifejezetten lányok számára szervezett nyílt napját a Mercedes-Benz Gyár Kecskeméten. A 2013-ban indult, ma már hagyománynak számító rendezvényen több mint 60, pályaválasztás előtt álló fiatal hölgy ismerkedett meg a járműkarosszéria-előkészítő és felületbevonó, a gépjármű mechatronikus, a mechatronikus karbantartó, valamint a szerszámkészítő szakmákkal a Mercedes-Benz Oktatási Központjában.

Beszállítók

Új fejlesztési részleg beindításával és sorozatos termékáthelyezésekkel az egri Aventics Hungary Kft. növeli szerepét a cégcsoport európai gyáregységei között. A dinamikus fejlődés alapján jól látható, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a hazai gépgyártók termékeire csaknem minden érintett ipari szegmensben.

Magyar mérnökök dolgoznak azon, hogy belátható időn belül forgalomba kerülhessenek az önvezető teherautók. Frank Pétert, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. kutatás-fejlesztési igazgatóját kérdeztük a projektről.

Folyamatosan új munkatársakat keres a szombathelyi székhelyű Delphi Hungary Kft., amely a napokban ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. Az autóipari beszállító mára kiemelkedő a csúcsminőségű gépjárműalkatrészek gyártása tekintetében.

Évértékelésre kértük a Magyar Járműalkatrész-gyártók Országos Egyesületének (MAJOSZ) elnökét, aki konkrét változtatási, előrehaladást segítő javaslatokkal élt a jövőre nézve.

Szolgáltatók

Országszerte felsőoktatási ipari kutatás-fejlesztési központok indulnak. Több éve eredményesen együttműködő nyolc ipari-egyetemi konzorciumi partner kap lehetőséget újabb kutatásfejlesztési projektjeik megvalósítására az erre a célra meghirdetett pályázati felhívás keretében uniós és hazai forrásból közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal(NKFIH).

Újabb elemekkel bővül a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) meglévő támogatási rendszere jövő év elejétől, amelynek eredményeként tovább emelkedhet a magas hozzáadott értékű projektek részaránya Magyarországon - jelentette be a HIPA elnöke egy svéd üzleti kiadvány bemutatóján.

Csaknem 500 új töltőhely jöhet létre elektromos autóknak Budapesten 600 millió forintból a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a fővárosi önkormányzat megállapodása alapján.

Kiemelt Partnereink