Elemzések Az ipari termelés csökkenésével indult az év

Az ipari termelés csökkenésével indult az év

MTI | 2016.03.07 12:31

Az ipari termelés csökkenésével indult az év

A KSH első jelentése szerint 0,2 százalékkal elmarad a januári ipari termelés volumene az egy évvel korábbitól, elemzők szerint azonban nincs ok aggodalomra.

Hirdetés

A KSH főosztályvezető-helyettesének tájékoztatása szerint az enyhe januári visszaesés annak köszönhető, hogy néhány nagy járműgyártó karácsonyi és szilveszteri leállása 2016 első napjaira is átnyúlt. A szokásos, év eleji növekedés helyett a kismértékű csökkenés a beszállítókat is érintette.

Schindele Miklós elmondta, hogy a termeléskiesés az exporton kívül a hazai értékesítésben is nyomot hagyott, ezt a járműgyártás ipari termelésen belüli komoly súlya okozta.

Az ipari termelés tavaly minden hónapban nőtt, 2015-ben 7,5 százalékkal volt magasabb, mint 2014-ben.

Elemzők szerint a vártnál gyengébb januári adat után azonban az ipari termelés további növekedése következik majd, februárban az év első hónapjához viszonyítva különösen erős lehet az élénkülés. Az ipari rendelésállományok és bizalmi indexek egyaránt azt mutatják, hogy átmeneti visszaesésről van szó, így az ipar várhatóan 2016-ban is a bruttó hazai termék egyik húzóereje maradhat.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink