Elemzések Az elektromos buszok fontosabbak, mint az elektromos autók

Az elektromos buszok fontosabbak, mint az elektromos autók

autopro.hu/B.B. | 2016.07.29 18:13

Az elektromos buszok fontosabbak, mint az elektromos autók

Az utóbbi időszakban, ha kevésbé látványosan is, de komoly fejlődésen mentek keresztül az alternatív meghajtású buszok. Nem hiába: bizonyos szempontól nagyobb jövőjük van, mint az e-személykocsiknak.

Hirdetés

Az utóbbi években szép fejlődési ívet írtak le az elektromos autóbuszok, a csúcspontot azonban még így sem érték el. A tisztán elektromos emeletes és csuklós gépek után a Siemens olyan módszerrel kísérletezik, melynek segítségével jelentősen kitolható az e-buszok hatótávolsága. Eszerint rövid, ismétlődő szakaszokon troliként közlekedne az eszköz, felsővezetékről töltve az akkumulátorokat. Így nem kellene mindenhol kiépíteni a drága és sérülékeny felsővezeték-hálózatot, egyben ki lehet iktatni ezzel a töltés céljából történő megállás szükségét.

Az e-buszok másik fejlődési iránya természetesen továbbra is az önvezetés: legutóbb Svájc csatlakozott az önjáró közösségi közlekedési eszközöket tesztelők csoportjához, ugyanis Sion városában mostantól két évig két önjáró gép áll a turisták rendelkezésére.

Dr. Peter Harrop, az IDTechEx piackutató és tanácsadó cég elnöke szerint az elektromos buszok több okból is fontosabbak, mint a villanyautók. Előbbiek ugyanis továbbra is szerves részei lesznek a városközpontoknak, míg az autókat sok nagyvárosban valószínűleg elkezdik kiszorítani a belvárosi részekről. A buszok ezen kívül az akkumulátorfejlesztéseket és az egyéb innovatív megoldásokat is jobban támogatják, hiszen az árazásnál kisebb nyomás van a gyártókon, mint a személykocsik piacán, ahol szinte már biztos, hogy 2020-ban komoly verseny veszi kezdetét a gyártók között.

Kiemelt Partnereink