Elemzések Audi a Holdon – Ez történt a 48. héten

Audi a Holdon – Ez történt a 48. héten

Wurmbrandt András | 2016.12.05 10:55

Audi a Holdon – Ez történt a 48. héten

Az elmúlt hét hírei közül nem feltétlenül az az egyik legérdekesebb, ami már megtörtént, hanem ami meg fog. Az Audi ugyanis Elon Musk SpaceX projektjével robotot küld oda, ahol 1972-ben az Apollo 17 landolt. Persze emellett más, szintén jövőbe mutató esemény is történt.

Hirdetés

Gyártók

Jövőbe mutat például a Volkswagen Arteon. Az egyelőre még csak vázlaton feltűnő kocsi a márciusi Genfi Autószalonon mutatkozhat be, és a CC utódjának szánják.

Dízelbotrány ide, gyorsan változó autóipar oda, az Audi a Holdra szállást tervezi. A német gyártó Quattro Lunar névre keresztelt kis egysége ott fog körülnézni, ahol a tizenegy fős Apollo 17 program keretében az emberiség 1972-ben a legközelebbi égitesten „földet” ért.

A Porsche legalább 1400 új munkahelyet tervez létrehozni, hogy kifejlessze, gyártsa és értékesítse a Tesla S modelljének szánt riválisát, amelyet 2019-ben terveznek piacra dobni. A Mission E-t a Stuttgart-Zuffenhausenben található gyárban építhetik, a sportautónak várhatóan 500 kilométeres hatótávolsága lesz.

Hivatalosan is megerősítették, hogy a német gyártók belehúznak az elektromos mobilitás infrastruktúrájának kiépítésébe. A csapathoz a Ford is csatlakozik, a VW-konszernen belül pedig megkülönböztetett figyelem jut a Porschénak.

Az Audi Hungariánál legördült az egymilliomodik autó a gyártósorról, melyet a harmincmilliomodik győri motor, egy 400 lóerős, öthengeres TFSI erőforrás hajt. A jubileumi autó egy catalunya piros Audi TT RS modell.

Megvan, mivel indítja a gyártást a JLR Nyitrán: a Land Rover Discovery lesz az első modell, ami a britek 2018-ban munkába álló szlovákiai gyárában készül majd.

Beszállítók

Partnerségi kapcsolatba lépett a Delphi és az Intel, melynek keretében utóbbi világcég szállítja a chipeket a Delphi döntéshozatali szoftvereihez, melyek a sofőr nélküli járművek irányításáért (gyorsítás, fékezés, kormányzás) felelnek. A Delphi alelnöke szerint az Intellel való közös munka nagy lehetőség, mivel jelentősen felgyorsíthatja a fejlesztéseket.

A győri Melecs 45 százalékot emelt a béreken. Az elmúlt évben 77 munkatárssal növelte létszámát a cég, így az összlétszám már meghaladja az 500 munkavállalót.

Szolgáltatók

Munkahelyek tömegeinek megszűnésébe kerülhet az e-hajtás térnyerése csak Németországban. A közelmúltban a duisburgi egyetem professzora 75 ezer veszélyeztetett állásról beszélt, most azonban a szakszervezetek már negyedmilliós szám miatt aggódnak.

Az autóipar rohamléptekkel fejlődik, a beszállítóktól, szolgáltatóktól elvárt igényei egyre nőnek. Hogyan lehet egy geometriai szempontból teljesen szabálytalan hengerfejet ellenőrizni? Az ipari képfeldolgozó rendszereket és célgépeket fejlesztő Falcon-Vision Zrt. operatív vezetőjével jártuk körbe a témát.

Jóváhagyta a német autópályákra vonatkozó "tisztességes és megkülönböztetéstől mentes" útdíj bevezetését az Európai Bizottság.

Trend

Az egyik legdinamikusabban hódító járműipari megatrend kapcsán egyre világosabban látható, merre halad a fejlődés útvonala, mire érdemes figyelniük a fejlesztőknek, gyártóknak, beszállítóknak, szolgáltatóknak.

Kiemelt Partnereink