Elemzések A német szakemberhiány is ösztönzi a magyar befektetéseket

A német szakemberhiány is ösztönzi a magyar befektetéseket

autopro.hu/G.I. | 2016.06.03 15:45

A német szakemberhiány is ösztönzi a magyar befektetéseket

A Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége felmérést készített az ottani iparvállalatok külföldi beruházási aktivitásáról. 2500 céget válaszaiból fontos összkép rajzolódott ki.

Az elemzés fő megállapítása, hogy a német iparvállalatok külföldi befektetői aktivitása 2016-ban sem lanyhul, ráadásul szívesebben invesztálnak külföldön a cégek, mint odahaza.

A válaszadók 47 százaléka tervez külföldi beruházást, ez az érték 2015-höz képest nem változott. Az egy évvel korábbinál magasabb beruházási volument a vállalatok harmada, az egy évvel korábbival azonos beruházási mértéket a cégek bő fele tervez, csupán 12 százalék fogná vissza az ilyen jellegű kiadásokat.

A járműgyártás területén fektetnének be a legtöbben – a megkérdezettek 61 százaléka készül erre, a gép- és berendezésgyártók 54 százalékos befektetési hajlandósága ugyancsak túlszárnyalja a 47 százalékos iparági átlagot.

A külföldi beruházási tevékenység legfőbb indoka változatlanul az értékesítési és vevőszolgálati tevékenység. A német iparvállalatok csaknem harmada továbbra is külföldi piaci okokból létesít és tart fenn külföldi termelői kapacitást.

Érzékelhető, hogy a külföldi beruházások térnyerése a belföldi befektetői aktivitás rovására történik. Minden negyedik külföldön befektető német iparvállalat költségokokból keres külföldi beruházási lehetőségeket (három évvel ezelőtt ezt csak minden ötödik német iparvállalat tette). Emellett a hazai szakemberhiány súlyosbodása szintén a külföldi befektetési telephelyek irányába tereli a német iparvállalatok érdeklődését: azon vállalatok körében, melyek a múlt évinél magasabb külföldi beruházási büdzsét terveznek, a két évvel korábbi 32 százalékkal szemben ma már 38 százaléknál jár azok aránya, melyek jellemzően a hazai szakemberhiány súlyosbodása okán fordulnak a külföldi beruházási lehetőségek felé.

Kína vonzereje visszaesni látszik, Európa után már csak a második legnépszerűbb befektetési célpont. Kamarai szakértők szerint az idén megvalósuló külföldi beruházások nyomán Németországban 15 ezer új munkahely keletkezik, úgy, hogy ezzel párhuzamosan a világ országaiban 200 ezer új munkahely jön létre ugyanezen okból. 2016 végére a német érdekeltségű vállalatok más országokban foglalkoztatott munkavállalóinak száma elérheti fogja érni a 7,2 millió főt.

Kiemelt Partnereink