Elemzések A hét, amikor felkerültünk a Tesla térképére - ez történt a 17. héten

A hét, amikor felkerültünk a Tesla térképére - ez történt a 17. héten

Wurmbrandt András | 2017.05.02 09:30

A hét, amikor felkerültünk a Tesla térképére - ez történt a 17. héten

Végre Magyarországgal is számol az elektromos autókat gyártó amerikai Tesla. A cég villámtöltőt épít Győrben ez év végéig. Közben a sztrájkbizottság megállapodott az Autoliv cégvezetésével a bérfejlesztés ügyében, és kiderült az is, hogy a komáromi Alumetal a Jaguarnak fog szállítani. Ja, és rekordévet zárt a kecskeméti Mercedes. Nézze át velünk a hazai járműipar elmúlt hetének történéseit!

Hirdetés

Gyártók

Tesla Supercharger épül Győrben. Az Elon Musk nevével fémjelzett elektromos járműgyártó végre Magyarországon is épít egy töltőállomást. A kisalföldi megyeszékhelyen létrejövő villámtöltő ez év végétől üzemel majd, legalábbis ez olvasható a weboldalukon elérhető globális töltőhálózat térképükön Győr mellett.

Nemsokára nálunk is kapható lesz az új Swift. A Genfi Autószalonon is bemutatott új generációs modell formatervezett megjelenésével, fürgeségével, valamint a vezetési élményt fokozó funkcionalitásával, belső kialakításával és fejlett biztonság technológiai megoldásaival hívta fel magára a figyelmet.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. tavaly csaknem 190 ezer gépkocsit gyártott Kecskeméten, 3,8 százalékkal többet, mint 2015-ben, és 3,4 milliárd euró, az előző évinél kissé magasabb árbevételre tett szert- derült ki a társaság tájékoztatójából.

Beszállítók

Közel tíz százalékkal növelte árbevételét és létszámát a mechanikai alkatrészeket gyártó, tolnai Fastron Hungaria Kft. tavaly, és további bővülést tervez – közölte a cég ügyvezető igazgatója. Mayer Károly tájékoztatása szerint a kft. a 2015-ös 5,9 milliárd forint után 2016-ban 6,5 milliárd forint nettó árbevételt ért el, amelynek 80 százaléka nyugat-európai piacról származott, létszámát pedig 498-ról 540-re növelte.

Közel 15 éve dolgozik együtt az egyedi gép- és alkatrészgyártással, hengerfej-megmunkálással foglalkozó QP Gépipari és Kereskedelmi Zrt., valamint a gépforgalmazó Ge-Co Hungary Kft. A példaértékű együttműködés most újabb mérföldkőhöz érkezett, hiszen a járműipari beszállító győri cég egy teljesen automatizált projekt kivitelezésével bízta meg a májusi MACH-TECH Kiállításra készülő, a legnagyobb koreai, japán, amerikai és török gyártók fém- és lemezmegmunkáló gépeit, központjait értékesítő társaságot.

Elmentek a falig: a múlt hét második felében megállapodott a bérfejlesztésről a sopronkövesdi Autoliv Kft. vezetése és a szakszervezet, illetve az időközben megalakult sztrájkbizottság. Az egyezség szerint 20 ezer forintos alapbéremelés jár mindenkinek.

Beszállítókon keresztül fog alumíniumot szolgáltatni a Nyitrán 2018-ban megnyitó Jaguar Land Rover Gyárnak a komáromi Alumetal- tudta meg az Autopro a cég vezetőjétől.

Az okos kamion pótkocsija csak vezetni nem tudja magát, de ma már olyan kritikus menetdinamikai helyzetekből is ki tudja magát menteni, amelyek régen borulással végződtek- mondta az Autopronak adott interjújában Koleszár Péter, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. tréler csoportjának vezetője a cég budapesti kutatás-fejlesztési intézetében.

Szolgáltatók

Hogyan fejleszthetjük termelésünket csúcstechnológiát képviselő automatizálási eszközökkel költséghatékonyan? Milyen finanszírozási lehetőségek vannak, és mitől lesz sikeres egy ipar 4.0 program? Válaszok a Smart Factory ConnAction konferencián május 31. és június 2. között Győrben.

Százmilliárd forintot meghaladó nemzetgazdasági többletbevételt generálhatnak azok az intézkedések, amelyeket kilenc magyar logisztikai szervezet közösen javasolt a kormánynak ágazati helyzetértékelésében.

Oktatás

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége idén a Knorr-Bremse Fék-rendszerek Kft.-t részesítette a „Genius Loci” Díj - Vállalatok és vállalkozók a tehetségekért elismerésben.

Új pilótával gyakorol a SZEnergy Team. A korábbi, nagy rutint szerzett pilótájuk már elhelyezkedett, így az egyik nagy feladat a győri Széchenyi István Egyetemen tevékenykedő csapat számára, hogy új pilótájuk minél több gyakorlatra tegyen szert az energiahatékony jármű vezetése során.

Trend

Az ötödik alkalommal megtartott zsámbéki Busexpo ezúttal is inkább volt járműsimogató alkalom, mint ipari rendezvény, de a sorok között érdekes üzenetekre bukkanhatunk.

Kiemelt Partnereink