Beszállítók Öntőmérnököket akar képezni Miskolcon a Nemak

Öntőmérnököket akar képezni Miskolcon a Nemak

autopro.hu | 2014.11.26 10:01

Öntőmérnököket akar képezni Miskolcon a Nemak

Az autóipari gyártók és beszállítóik folyamatosan küzdenek a szakemberhiánnyal: a győri Nemak a Miskolci Egyetemmel szövetkezett az öntőmérnök-képzés kapcsán.

Hirdetés

Miközben a hazai egyetemek közel tíz éve ontják magukból a gazdasági végzettségű frissdiplomások tömegeit, addig egyre többen felismerik, hogy ismét a legkeresettebbek közé emelkedtek az öntészettel és fémmegmunkálással foglalkozó szakemberek, többek között az autóipart kiszolgáló anyagmérnökök. A legnagyobb autóipari gyártók és beszállítóik szinte nagyítóval keresik a szakembereket, különösen a fiatal mérnököket. Az egyik ilyen hiányszakma problémáinak megoldására szövetkezett a Miskolci Egyetemmel az egyik legnagyobb autóipari beszállító, az alumínium hengerfejeket gyártó győri Nemak. A világ 48 autógyárának szállító mexikói óriásvállalat magyar leánya segít létrehozni Miskolcon a járműipari öntészeti tanszéket, támogatja az oktatást, így 20 év után ismét méltó keretek közé kerül az egyetemen ez a nagyon keresett felsőfokú öntészeti mérnökképzés.

A 2015 szeptemberében induló tanévben duális formában is megvalósul a képzés: a tanítás elméleti gerince Miskolcon az egyetemen, a gyakorlati időszak viszont Győrött, a Nemaknál zajlik majd. A Miskolci Egyetem és a Nemak a mérnökvilág nemzetközileg is elismert szereplői, így bizonyosak lehetünk abban, hogy elhelyezkedési gondjai nem lesznek a majdani diplomásoknak.

Mivel egy igazán új lehetőségről van szó, ma még népszerűsíteni kell a műszaki, reál irányultságú középiskolás diákok körében a Miskolci Egyetemen kínálkozó lehetőséget. Most ezekben a hetekben találkoznak az érdeklődő középiskolásokkal az egyetem és a Nemak szakemberei. Győri, miskolci és a két város vonzáskörzetében levő középiskolákat keresnek fel bemutatva az anyagmérnöki képzés és az öntészeti mérnöki munka szépségeit. Az emberek általában nem tudják, hogy csúcstechnológiájú gépeket irányítva, kreatív kihívásoknak eleget téve végzik munkájukat a modern kor öntő szakemberei.

Nagy az érdeklődés a szakiskolák részéről, de a szervezők még várják további iskolák jelentkezését. Olyan oktatási intézményekét, amelyek lehetővé teszik azt, hogy a szakemberekkel találkozva a diákjaik megismerhessék ezt a továbbtanulási lehetőséget. Hogy bekerülhessenek a bemutatkozó roadshow naptárába, a középiskoláknak elég felvenni a kapcsolatot az [email protected] e-mail címen. Az érdeklődő diákok közvetlenül is tájékozódhatnak a képzésről, a jelentkezés módjáról a Miskolci Egyetem oldalán.

Kiemelt Partnereink